Jenny Rissveds tävlar på SM. Foto: Bildbyrån

Jenny Rissveds tillbaka – agenten: ”Större än obeskrivligt”

Publicerad

Jenny Rissveds är tillbaka. Den svenska stjärnan finns bland åkarna när startlistan presenterades inför mountainbike-SM i Östersund.
– Jag kommer inte riktigt tro det förrän hon står vid startlinjen, säger agenten Johan Elliot till SVT Sport.

På grund av depression ställde Jenny Rissveds in hela säsongen 2018 – men nu vankas comeback före den svenska stjärnan.

När startlistan presenterades inför mountainbike-SM i Östersund fanns hennes namn bland åkarna. Agenten Johan Elliot är väldigt rörd.

– Hon gör comeback i morgon, ja, men jag kommer inte riktigt tro det förrän hon står där vid startlinjen. Det här är större än obeskrivligt, oerhört stort. Samtidigt är det bara ett litet steg på en lång väg hon har att vandra på innan hon möjligen är tillbaka där hon ska vara, både idrottsligt och mänskligt, säger han till SVT Sport.

Hur kommer det sig att hon är tillbaka?

– För ganska exakt tio veckor sedan vaknade hon och kände att hon ville köra SM. När vi pratade den dagen ställde jag frågan hur hon känner inför SM och upplevde inte att jag fick något svar. Några dagar senare pratar vi och då säger hon att hon måste börja planera med tränare Fredrik Ericsson, att hon har knappt tio veckor på sig.

Elliot begrep ingenting och frågade vad hon menade.

– Då svarar hon: ”SM. Jag ska köra SM.” På den vägen är det. Hon vaknade upp en morgon och kände: ”Nej, nu måste jag börja ta mig tillbaka.” Och då blev SM ett mål.

Hur mentalt starkt måste man vara för att göra denna comeback?

– Det är svårt att sätta någon grad, men det krävs ju något alldeles exceptionellt för att göra den resan hon gör. Det har gått förvånansvärt snabbt.

Förbundskaptenen glad

Förbundskaptenen i mountainbike, Annie Söderberg, är glad över att Rissveds är tillbaka.

– Det är roligt för hennes skull, jag har följt hennes utveckling och har pratat med hennes agent och team. Det kommer kanske inte som en chock att hon gör comeback, men det är kul att hon får tävla på egna villkor.

Med två mästerskap inom kort tid, EM om två veckor och VM i början av september, är Jenny Rissveds ett affischnamn om hon ställer upp. Men Söderberg har inte pratat med Rissveds om en eventuell medverkan i mästerskapen.

– Vi har inte pratat om mästerskapen överhuvudtaget, utan nu är vi bara glada över att hon gör comeback.

Det var efter OS-guldet i Rio de Janeiro 2016 som de mentala problemen började för Jenny Rissveds och tidigare i år bröt hon även med sitt stall, Sram-Scott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer