Tog sin första etappseger av Tour de France i år. Foto: TT Nyhetsbyrån

Slovenen vann sjätte etappen av Tour de France

Uppdaterad
Publicerad

Tadej Pogačar vann den sjätte och längsta etappen av Tour de France under torsdagen. Slovenen tog sin sjunde seger någonsin.

– Det var jättejobbigt under sista delen och hektiskt, sa Tadej Pogačar.

Den slovenske cyklisten Tadej Pogačar, som vann både 2020 och 2021, sprintade iväg på slutet och tog sin första etappseger av Tour de France i år.

23-åringen leder nu tävlingen med fyra sekunder före den amerikanske cyklisten Neilson Powless.

– Varje gång jag vinner är det ännu bättre, sa Tadej Pogačar i tv-kommentarer.

”Jättejobbigt och hektiskt”

– Det var jättejobbigt under sista delen och hektiskt. Jag antar att jag hade bra krut i benen att trycka till med på slutet.

Belgaren Wout Van Aert ledde i sista delen av etappen på nästan 220 kilometer genom Belgien och norra Frankrike, men fick se sig besegrad med elva kilometer kvar till mål. Van Aert hoppade av i sista delen och kom på 105:e plats.

Pogačar sa att han trodde att Van Aert skulle vinna etappen, och hyllade hans team för ett ”fantastiskt jobb” att ha fått honom i bra slag till tävlingen i Côte des Religieuses.

Tonar ner betydelsen

Det är den tidigaste etappen som cyklisten har tagit ledningen på. Senaste var i 20:e etappen 2020 och den åttonde etappen förra året.

Men Pogačar tonade ner betydelsen av att ha den gula tröjan relativt tidigt i tävlingen.

– Jag är jätteglad att jag vann, allt annat är bara en bonus.

Vinsten var den sjunde i Pogačars karriär av Tour de France, och den tionde i en Grand Tour, och kom före både fransmannen David Gaudu och australiensaren Michael Matthews.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.