Federico Bahamontes i stigningen uppför 2500 meter höga Mt Galibier under den 19:e etappen av Tour de France 1954. Foto: TT Nyhetsbyrån

Spanske cykellegendaren Federico Bahamontes död: ”En av de bästa”

Uppdaterad
Publicerad

Den första spanska Tour de France-segraren är död.

Federico Bahamontes blev 95 år gammal.

Den spanske cyklisten Federico Bahamontes har dött, 95 år gammal. Bahamontes blev den förste spanjoren att ta hem anrika cykeltävlingen Tour de France 1959 och har även vunnit Vuelta a España två gånger – 1954 och 1957.

”En legendar i vår sport. Han var den förste spanjoren att vinna Tour de France efter en tävling där han även är ihågkommen som en av de bästa klättrarna någonsin”, skriver det spanska cykelförbundet på plattformen X, tidigare känt som Twitter.

Bahamontes vann totalt 74 etapper som senior och fick smeknamnet ”Örnen från Toledo” efter att ha vunnit elva bergsetapper i Tour de France, Vuelta a España och Giro d'Italia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.