Hjälpryttaren Koen Bouwman klev ur sin doldisroll och vann dagens etapp i Girot. Foto: TT

Stjärnan hjälpryttare åt lagkamraten

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnan Tom Dumoulin tog över rollen som hjälpryttare åt lagkamraten Koen Bouwman som vann den tuffa sjunde etappen i Giro d'Italia.

– Tom gjorde ett fantastiskt jobb de sista två kilometerna, säger hjälpryttaren om den roll som han själv haft genom åren.

Det var starka känslor efter målgång när Dumoulin kramade om sin lagkamrat efter att ha betalat av för all hjälp genom åren.

– Det är ofattbart, jag kan inte förstå det och jag kan inte beskriva det i ord. När jag drog igång spurten kände jag att det fanns krafter kvar, säger 28-årige Bouwman efter sin första vinst i en Grand Tour till Eurosport. Det var hans blott andra vinst i karriären.

Fyra åkare var loss in mot målet i Potenza efter 196 hårda kilometrar i södra Italien. Dumoulin hade visat svaghetstecken när cyklisterna stötte på varandra uppför med knappt tre mil kvar.

”En av dem som förtjänar det mest”

När åkarna var samlade mot slutet drog Dumoulin för sin hjälpryttare, som tog chansen och vann etappen före Bauke Mollema och Davide Formolo som var två sekunder efter till målet som var beläget uppför. En slutkörd Dumoulin åkte in som fyra, 19 sekunder efter sin stallkamrat i Jumbo Visma.

– Det var en härlig dag och jag hade inte ens tänkt att vara med i utbrytningen. Jag är så glad för Koen. Han är en av dem i klungan som förtjänar det allra mest. Jag visste att han skulle vara snabbast och målet var att dra fram honom och jag är så glad att vi lyckades med det, säger Dumoulin lika glad som om han själv vunnit etappen. Eller kanske ännu gladare.

Favoriterna satt kvar i klungan som åkte i mål ett par minuter senare. Juan Pedro Lopez behåller den rosa ledartröjan trots att han fick byta cykel i början av etappen men kunde relativt lätt åka ifatt klungan med hjälp av sina hjälpryttare. I Trek-Segafredo behöll man sina roller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.