Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tappar stjärnan bort sig – kraschar hårt och fortsätter blodig: ”Fruktansvärda bilder” Foto: Discovery+

Stjärncyklist avslutar säsongen efter blodig krasch vid EM

Uppdaterad
Publicerad

Toppcyklisten Stefan Küng var med i medaljkampen när han kraschade in i en barriär vid tempoloppet i EM i nederländska Emmen under gårdagen. Trots svåra skador tog han sig upp och cyklade in som elva. 

Se händelsen i videoklippet i toppen av artikeln.

Det var strax före målet på det 29,8 km långa loppet som Küng borrade ner huvudet för att hitta en aerodynamisk ställning och körde rakt in metallstaketet. Hjälmen sprack och med helt nedblodat ansikte körde han i mål.

– Det är fruktansvärda bilder, säger kommentatorn i den engelskspråkiga Eurosport-sändningen.

Küng drabbades av en hjärnskakning, en fraktur i handen och ett brutet kindben. Hans lag Groupama–FDJ meddelar att Küng mår bra med tanke på omständigheterna.

Olyckan har väckt uppståndelse både för hur den kunde ske och att Küng kunde cykla i mål och inte direkt fick läkarvård, vilket regelverket föreskriver.

”Måste stoppa detta”

”Den galna trenden för att köra med huvudet nedböjt i tempolopp slår till igen. UCI måste verkligen titta på reglerna för att stoppa detta”, skriver den förre ordföranden i det internationella cykelförbundet UCI, Brian Cookson, på X.

Den 29-årige schweizaren, med sex VM-medaljer, varav två guld på meritlistan, avslutar nu säsongen och kommer att få lämna sjukhuset under dagen.

Han var 1.29 efter vinnande britten Joshua Tarling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.