Julian Alaphilippe, i gula ledartröjan, tillsammans med tvåan Geraint Thomas. Foto: TT.

Gula ledartröjan i kris men klarade attacken – fortsatt franskt i täten

Publicerad

Det blev stora omkastningar i täten i ett regnigt och dimmigt Tour de France efter ännu en tuff etapp i Pyrenéerna. Fransmannen Julian Alaphilippe visade för första gången svaghetstecken men behåller den gula ledartröjan.

Bland sammanlagtcyklisterna imponerade gårdagsvinnaren Thibaut Pinot mest. Han satte in ett ryck med fyra km kvar upp till toppen av Foix Prat d'Albis efter 185 km. Då ställde han av Egan Bernal som fått tillåtelse att lämna Team Ineos kapten Geraint Thomas som vann förra året. Pinot nådde målet som tvåa – 33 sekunder efter britten Simon Yates.

– Jag känner mig i väldigt bra form. Jag har ju närmat mig i sammandraget och det återstår många svåra berg att passera. Det var en offensiv körning och taktiken blev väldigt bra, säger Thibaut Pinot som nu är fyra sammanlagt, en resultatlista som komprimerats betydligt. Mellan tvåan och sexan skiljer bara 39 sekunder.

För andra etappen i rad orkade inte fjolårsvinnaren Thomas gå med när attackerna sattes in. 

Thomas: ”En anständig dag”

– Det var en svår etapp men en anständig dag. Det är så många starka killar kvar i toppen, säger Geraint Thomas som är kvar på andra plats efter Julian Alaphilippe, som höll ihop det bra trots att han hamnade i kris med sex kilometer kvar och var helt färdig när han nådde målet. Han orkade knappt dricka vatten i sin gula ledartröja. Alaphilippe var 1.49 efter på etappen där han blev elva.

I morgon har touren vilodag.

– Synd bara att jag inte får prata med er, ler den hårt medieuppvaktade Thomas.

Simon Yates är långt efter i sammandraget men kunde glädja sig åt en prestigefull seger i touren.

– Jag är väldigt stolt över vad jag åstadkom i dag. Det var en väldigt tuff etapp från början och jag är så trött. Jag är så glad, var lite orolig att de skulle komma ikapp på slutet, säger Simon Yates.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer