Wout van Aert kraschade under Tour de Frances 13:e etapp. Foto: TT

Tour de France-stjärnan opererad i en timme: ”En fruktansvärd syn”

Uppdaterad
Publicerad

Belgiske cyklisten Wout van Aert var inblandad i en otäck krasch under den 13:e etappen av Tour de France.
– Det var en fruktansvärd syn, säger Jumbo-Vismas sportchef Mathieu Heijboer.

”Wout van Aert måste tyvärr avbryta loppet efter kraschen. Han är vid medvetande och har ett djupt köttsår på sitt högra ben” meddelade hans stall, Jumbo-Visma direkt efter kraschen.

Under kvällen kom sedan mer information.

– Det var en fruktansvärd syn. Wout tittade på sitt ben och fick panik. Han klarade dock att ställa sig upp och gick åt sidan, säger Jumbo-Vismas sportchef Mathieu Heijboer som försökte få van Aert att sätta sig ner.

För hindra van Aert att titta på det djupa såret rev Heijboer loss en reklambanner och täckte för benet.

van Aert opererades under en timme på sjukhuset och kommer att få stanna där ett par dagar innan han åker hem.

Kom för nära kravallstaketet

Den trefaldige världsmästaren i cykelcross körde för snävt i en kurva och fastnade i kravallstaketet innan han våldsamt föll till marken.

Etappen, som var ett tempolopp, kördes i den sydfranska staden Pau. van Aert har vunnit en etapp i årets Tour de France och låg tvåa i tempoloppet vid den sista mellantiden när olyckan inträffade.

Tv-bilderna visade hur arrangörerna snabbt rusade fram till cyklisten och gav honom vård blott 1,1 km före målet.

En stund senare kraschade Max Schachmann, som också legat bra till vid mellantiderna. Han hade ett svårt uppskrapat knä och grimaserade när han åkte i mål med knapp styrfart fem minuter efter täten. Han fick också lämna målområdet i ambulans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer