Svenska cyklisten Emilia Fahlin. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Tour de France för damer kan vara på gång

Publicerad

Ett Tour de France för damer.
Det kan bli verklighet om Internationella cykelunionens ordförande får sin vilja igenom.
– Vi kommer fortsätta pusha damcykling, säger David Lappartient till BBC.

Just nu pågår den 106:e upplagan av Tour de France för herrar med med 21 etapper över 3 480 kilometer. Loppet är ihop med Giro d'Italia och Vuelta a España de tre stora etapploppen inom cykelsporten

Någon riktig motsvarighet för damerna finns inte. I stället går cykelloppet La Course, ett endagslopp för kvinnor under Tour de France. Ett 121 kilometer långt lopp runt Pau som cyklas innan herrarnas trettonde etapp av loppet startar.

Det vill UCI, Internationella cykelunionen ändra på.

– En dags cykling för kvinnor räcker inte. Om vi vill ha ett Tour de France för kvinnor så kan vi det, säger UCI:s ordförande David Lappartient till BBC.

UCI har tidigare försökt få Tour de France att utöka La Course till tio etapper, men enligt ASO, organisationen bakom loppet, är det inte möjligt.

– Vi kommer fortsätta pusha damcykling. Jag hade en bra diskussion med dem (arrangörerna) och jag hoppas vi kan komma överens i framtiden.

– Jag tycker att de måste göra mer, även om de såklart säger att de gör mycket i andra lopp, säger Lappartient.

Ett av de andra stora cykelloppen, Giro d Italia, har ett lopp för damer: Giro Rosa som går över tio etapper. Loppet har arrangerades i år för 30:e gången och vanns av Annemiek van Vleuten, Nederländerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer