Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nederländsk seger i Vårgårda Foto: SVT

Vos vann i Vårgårda – diskades på vägen upp till podiet

Uppdaterad
Publicerad

Marianne Vos vann linjeloppet i Vårgårda i damernas World Tour för fjärde gången.

Det trodde i alla fall hon och alla andra. Men en kvart efter målgång blev hon diskad.

Anledning var att hon legat på styret.

Vårgårda har i helgen stått värd för två World Tour-etapper. Igår var det Trek-Segafredo som segrade i lagtempot. Under söndagen var det dags för linjeloppet, med nio svenskor till start.

Julia Borgström, som gjorde succé i Tour de France Femmes, körde som en del av Sveriges landslag.  I övrigt var det bara World Tour-lag. 21-åringen har nyligen skrivit nytt kontrakt med AG Incurance-NTX till 2025, trots att större lag har varit och dragit i henne.

”Är med där uppe hela tiden”

Borgström var cyklisten som lagkamraterna körde för utefter de 125,7 kilometerna (nio varv). Med knappt två mil kvar ökades tempot rejält och det slutade med en spurt där Marianne Vos slog Audrey Cordon-Ragot.

Påväg upp till podiet stannades nederländskan Vos dock av funktionärer och fick senare beskedet att hon diskats. Hon hade nämligen legat på styret, något som inte är tillåtet. Segern gick istället till 32-åringa Cordon-Ragot, Trek-Segafredo, från Frankrike.

Borgström, Nathalie Eklund och Emilia Fahlin var svenskorna som hängde med längst och åkte samtliga in i mål i klungan bakom Cordon-Ragot. Fahlin fick bäst slutplacering av svenskorna med en nionde plats.

– Det är en jättebra prestation, med tre svenskar topp 20 i en World Tour, och Julia är med där uppe hela tiden, säger SVT:s expert Frida Knutsson.

Emilia Fahlin tar med sig positiva känslor.

– Man hade velat ha mer men man måste vara realistisk ibland. Det är ändå klart godkänt, kul med topp tio.

35-åringa Vos snuvades i och med diskningen på sin fjärde seger i Vårgårda och 244:e professionella seger.

KLIPP: Vos spurtade hem segern i Vårgårda men diskades

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.