Foto: Bildbyrån / SVT Bild

SVT:s expert inför VM: ”Fahlin är supergiftig i en spurt”

Uppdaterad
Publicerad

På söndag inleds cykel-VM i Innsbruck med Emilia Fahlin som det största svenska hoppet. SVT:s expert, dubbla OS-medaljören Emma Johansson, tror att Fahlin får det tufft – men har chansen om allt stämmer.

– Är hon med i tätgruppen och det blir lite tvekande in mot mål, då kan hon köra om medaljer. För då är hon supergiftig.

Emilia Fahlin har radat upp pallplatser senaste tiden. Av de fyra svenskar som är med i seniorklasserna är det hon som har chans på medalj, främst i linjeloppet, enligt Emma Johansson. Men konkurrensen är svår på VM.

– Emilia är i riktigt bra form och det bådar otroligt gott. Men nu är det en ganska tuff bana, kör de allra bästa klättrarna hårt så är det tufft att gå med över toppen.

– Är hon med i tätgruppen och det blir lite tvekande in mot mål, då kan hon köra om medaljer. Hon är supergiftig och kan hämta fram det lilla extra, och i så fall kan man absolut hoppas på medalj. Men topp fem är ett riktigt bra resultat för henne, säger Emma Johansson.

”Kan smyga med”

De andra svenskorna, Hanna Nilsson och Sara Penton, är inga medaljhopp.

– Hanna är en sån som kan smyga med i en utbrytning och hon är stark när det gäller att klättra. Har hon hittat formen kan man hoppas på att hon klarar att gå med de bästa. Men annars kommer hon att hjälpa och stötta Emilia. Och Sara Penton är uttagen för att vara hjälpryttare.

På herrsidan har Sverige en enda cyklist med – Tobias Ludvigsson, som alltså får klara sig utan hjälpen av en lagkamrat. Linjeloppet blir sannolikt för tufft för honom – det är individuellt tempo som är hans bästa gren.

– Tobias är tempostark. Han har kört touren i stället för Vueltan och haft en annan uppladdning inför VM, det kan vara positivt. Topp 10 är ett mål för honom, säger Emma Johansson.

Stark press på Nederländerna

På damsidan är praktiskt taget alla nederländskor medaljkandidater.

– År efter år är det Nederländerna som dominerar. Anna van der Bregge och Annemiek van der Fleuten är kanske de främsta hoppen. Men polska Katarzyna Niewiadoma, italienskan Elisa Longo Borghini, Ashleigh Moolman-Pasio, Sydafrika – de kan överraska. Men vinner inte Nederländerna har de misslyckats, det är en stark press.

På herrsidan är fler nationer med i medaljsnacket.

– Det är en tuff VM-bana i år, men man behöver ändå ha en liten spurt. Julian Alaphilippe, Frankrike, britten Simon Yates som vann Vueltan, nederländaren Tom Dumoulin som tog två VM-guld i fjol. Rohan Dennis, Austalien har vunnit flera tempolopp i år.

– Slovaken Peter Sagan som vunnit linjeloppet tre raka VM är lite lurig, man vet aldrig med honom. Nu är han ingen topp-förhandsfavorit som andra år men man kan aldrig räkna bort honom. Det borde vara för tufft, men man vet aldrig, säger Emma Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.