Cykelfantasten Dieter ”Didi” Senft med smeknamnet ”Djävulen” följde Peter Sagan i grönt i dennes utbrytning under dagens etapp i trakterna av Nice. Foto: TT

Tillägnade etappsegern sin bortgångne far

Uppdaterad
Publicerad

Offensive franmannen Julian Alaphilippe fick full utdelning på den andra etappen av Tour de France. Han åkte taktiskt rätt och vann etappen och övertog den gula ledartröjan.

– Det är väldigt känslomässigt att få vinna i Tour de France ett speciellt år. Jag tillägnar min pappa den här segern, säger en tårögd Alaphilippe, efter femte etappsegern i touren, till Eurosport. Fadern dog i juni.

I den sista stigningen med 13 km kvar satte Alaphilippe in en attack och spräckte fältet där alla utom Marc Hirschi blev avhängda. Adam Yates anslöt sedan så att de blev tre. Det blev sedan inledningen till flera attacker och en av sammanlagtcyklisterna (ambition att vinna totalt) Tom Dumoulin körde omkull uppför i klungan efter att ha hakat i en konkurrent under den dramatiska slutmilen på väg mot Promenade des Anglais.

Corona och idrott

Väntade till sista sekunden med spurten

De tre utbrytarna lurpassade sedan på varandra, oroligt sneglande bakåt mot den framstormande klungan, och i sista sekunden satte Alaphilippe in attacken och vann bubblande av glädje en hjullängd före Hirschi och Yates. De är också de tre främsta i totalställningen. Klungan var två sekunder efter Alaphilippe vid målgången.

Redan i dag fick åkarna känna på bergen med två ordentliga stigningar (och två mindre), där två toppar över 1500 meter passerades. Col de Turini passerades för första gången i touren sedan 1973, en plats mest känd från Monte Carlo-rallyt. Även i dag körde man med start och mål i Nice, etappen mätte 186 km.

Tre cyklister har redan brutit

Det belgiska stallet Lotto Soudal tappade två åkare redan på denförsta etappen. Den förre världsmästaren PhilippeGilbert fick en fraktur i knäskålen och John Degenkolb klarade intetidsgränsen.Även Rafa Valls saknades. Det var första gången sedan 1957 som tre tour-cyklister saknades efter den första etappen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet