Dylan Groenewegen i intervju efter kraschen: ”Jag är ledsen över mitt misstag”

Uppdaterad
Publicerad

Han är cyklisten som orsakade Fabio Jakobsens våldsamma krasch i en World Tour-tävling i Polen förra veckan. Nu talar Dylan Groenewegen ut om olyckan som försatte Jakobsen i konstgjord koma.

– Mitt misstag var att lämna min bana. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle sluta såhär, jag är ledsen över mitt misstag, säger Dylan Groenewegen..

Det var den 5 augusti under en World Tour-tävling i Katowice som den nederländske cyklisten Fabio Jakobsen var med om en våldsam krasch som försatte honom i konstgjord koma. Många pekade då finger mot landsmannen Dylan Groenewegen, som på tv-bilderna kan ses lämna sin bana och tvinga in Jakobsen mot stängslet.

”Han (Groenewegen) borde sättas i fängelse. Det är ett kriminellt beteende”, skrev bland annat Patrick Lefevere, stallchef i Jakobsens team Deceuninck-Quick Step.

Vaknade ur koman i fredags

Nu talar Dylan Groenewegen ut om incidenten, som han helt och hållet tar ansvar för.

– Det är en tävling och mitt misstag var att lämna min bana. Jag hade aldrig kunnat förutse att det skulle sluta såhär, nu kan jag endast hoppas på en snabb återhämtning för Fabio, säger en tårfylld Dylan Groenewegen.

Den 23-årige Jakobsen vaknade ur sin koma i fredags, två dagar efter olyckan.

ARKIV: Se kraschen här (6 augusti):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.