Tobias Ludvigsson, i den svenska mästartröjan, under en tempoetapp under fjolårets Tour de France. Foto: Bildbyrån/Arkiv

Tobias Ludvigsson klar för Giro d'Italia

Publicerad

Tobias Ludvigsson är klar för Giro d'Italia. Den svenske proffscyklisten ska hjälpa spurtaren Arnaud Démare till etappsegrar.
– Det ska bli kul, säger Ludvigsson till SVT Sport.

Proffscyklisten Tobias Ludvigsson ska cykla sitt sjätte Giro d'Italia. Den svenske stjärnan har blivit uttagen av sitt stall Groupama-FDJ till storloppet som avgörs mellan den 11 maj och 2 juni.

– Det ska bli kul. Det var väl inte riktigt planen när jag gick in i säsongen, men nu är det bara att börja ladda och skifta fokus, säger han till SVT Sport.

Ludvigssons form har varit upp och ned under säsongsinledningen. Som bäst har han varit tvåa totalt, i femdagarsloppet Etoile de Bessèges. Och till Girot ska han framförallt agera hjälpryttare.

– Jag ska hjälpa Démare för att försöka ta etappsegrar. Jag lär få ta mycket vind första veckan.

Årets Giro, som inleds i Bologna, blir Ludvigssons sjätte. Och trots sin hjälpryttarroll hoppas han kunna prestera bra på någon av de tre tempoetapperna.

– Jag har en tredjeplats från Spanien Runt som bäst, så jag vet att jag kan prestera bra. Därför hade det varit skönt att kunna ta det lugnt i två dagar innan ett tempolopp och bara kunna fokusera på att prestera bra på det.

Kan fortfarande köra Touren

I fjol gjorde Ludvigsson sin debut i världens största etapplopp Tour de France. Inför säsongen var tanken att han skulle köra det även i år. Men efter uttagningen till Girot är det mer osäkert om han står på startlinjen i Bryssel den sjunde juni.

– Jag vet inte. Jag är fortfarande med på listan bland dem som kan bli uttagna. Tanken var att jag skulle köra Touren inför säsongen.

Hur skiljer sig de olika etapploppen åt?

– Girot vill ha så långa etapper som möjligt och vill ha de tuffaste etapperna. Tour de France är större och handlar om så mycket om det runtomkring också.

Vilket lopp föredrar du?

– Touren är mer hypad, men jag får jobba för stjärnorna i båda loppen så jag gillar båda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer