Jonas Vingegaard kämpar sig i mål efter dagens tuffa etapp med målgång på en vulkan. Foto: TT

Vingegaard försvarade ledartröjan på vulkanen

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Vingegaard klarade av att försvara den gula ledartröjan i dagens nionde etapp av Tour de France efter att ha utmanats av Tadej Pogacar på väg upp till vulkanen Puy de Dome. 

Med 1,5 km kvar av den 182 km långa etappen satte Pogacar, som har två totalsegrar i klassikern, in ett tungt ryck mot fjolårsvinnaren Vingegaard och fick lucka direkt. Men dansken klarade av att hålla emot och var bara åtta sekunder efter slovenen vid målgången. De var åtta minuter efter täten. 

– Det hade varit trevligare att ha kunnat gå med och inte tappat tid men jag sade redan innan att den första veckan inte passade mig så bra, säger Vingegaard, enligt Reuters.

– Det var inte en seger men det kändes lite så ändå, säger Pogacar.

I morgon kommer tourens första vilodag.

Fansen brände av bengaler inför vulkanklättringen

Det skiljer nu 17 sekunder mellan tävlingens två giganter där Pogacar är på offensiven och tar in lite varje tuff etapp. När cyklisterna närmade sig vulkanen var luften fylld av rök men det var inte ett utbrott utan fansen som hade bränt av bengaler. De sista fyra kilometerna var utan publik i det naturkänsliga området.

Matteo Jorgensen gick loss med 48 km kvar att åka men blev infångad med 500 meter kvar av Michael Woods som ställde sig upp och ryckte ifrån direkt. Jorgensen såg att vara lika stillastående som de tågvagnar som parkerats bredvid banan.

”Jag är 36 och blir inte yngre”

– Jag är stolt över mig själv och mitt stall. Det är en dröm att ha vunnit en etapp på Tour de France. Jag är 36 år, ska fylla 37, och blir inte yngre, säger Woods efter etappsegern.

Det var en del publik vid målet men det var stängda dörrar för allmänheten. Det krävdes specialtillstånd för dem som tagit sig upp på vulkanen som varit avstängd för cyklister i elva år – 35 år efter att Tour de France senast var på platsen i Centralmassivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.