Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mark Cavendish fick bryta Tour de France i stora smärtor. Foto: TT

Ville skriva historia i Tour de France – fick avsluta tävlingen i ambulans

Uppdaterad
Publicerad

I går var Mark Cavendish tvåa på Tour de Frances sjunde etapp. I dag hade britten ett nytt läge att vinna sin 35:e etapp seger i klassikern och skriva historia som meste etappsegrare. Men loppet slutade i en krasch och en sorgsen Cavendish fick bryta tävlingen och åka i väg i ambulans för undersökning.

– Jag ska inte ljuga, jag grät. Alla i laget smärtas av det här, säger lagkamraten Mark Renshaw.

Olyckan, där smärtan kom från ett brutet nyckelben, inträffade när det återstod 60 km av den åttonde etappen mellan Libourne och Limoges över 201 km. Med uttryckslös blick konstaterade Cavendish att tävlingen och kanske karriären var över.

”Hade benen för att kunna vinna”

– Han blev tvåa i går, och i dag hände detta för Mark, det är tufft att ta in eftersom vi vet att hans form är bra, vi vet att han har benen för att kunna vinna, säger lagkamraten Renshaw från Astana-Qazaqstan-stallet, enligt Reuters.

Cavendish är tillsammans med legendaren Eddy Merckx den som vunnit flest Tour de France-etapper någonsin och delar rekordet med 34. 38-årige Cavendish har tidigare sagt att han kommer att avsluta karriären efter den här säsongen. Cavendishs olycka var det stora samtalsämnet och alla de stora cyklisterna uttryckte sin sympati.

Pogacar: ”Han var en av mina idoler”

– Jag tror att alla unnade honom en etappseger och igår var det supernära. Han var en av mina idoler när jag var liten kille och jag ville vara som honom när han spurtade på Champs-Elysees, säger tvåfaldige totalvinnaren Tadej Pogacar enligt BBC.

Astana-stallet har nu erbjudit Cavendish en kontraktsförlängning så att han ska kunna köra Tour de France nästa år och ta sin 35:e etappseger.

Den danske världsmästaren Mads Pedersen visade att det går att slå Jasper Philipsen, har tre etappsegrar i årets tävling, och vann den täta spurten där man var uppe i 73 km i timmen på upploppet. Philipsen var besegrad tvåa.

Pedersens danske landsman Jonas Vingegaard behåller den gula ledartröjan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.