Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT och Discovery

Galen spurt gav vinst till Tadej Pogacar i den sjätte etappen av Tour de France

Uppdaterad
Publicerad

Favoriterna i täten.

Då gick Tadej Pogacar på en rejäl attack och ryckte förbi Jonas Vingegaard vilket innebar en etappvinst i Tour de France.

– Det är en hiskelig attack, utbrister kommentatorn Roberto Vacchi i Discovery plus.

Den sjätte etappen av Tour de France gick igenom Pyrenéernas toppar och dalar.

Det första stora testet var klättringen upp för Col d'Aspin, där många inte orkade hänga med i tätklungan.

Men Col du Tourmalet är tveklöst den högsta toppen med över två kilometer över havsytan.

Med en och en halv kilometer kvar av klättringen upp för berget attackerade storfavoriten Jonas Vingegaard och åkte ikapp Tadej Pogacar precis bakom tätklungan.

Historisk norrman

Det blev riktigt spännande de sista metrarna i täten när norrmannen Tobias Johannessen var först förbi Col du Tourmalet, trots en armbåge från Ruben Guerreiro. Johannessen blev historisk som den första norrman på 86 färsök att vinna bergsklättringen i Tour de France.

Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar och Wout van Aert närmade sig tätklungan på nervägen och med 15 kilometer kvar hade de nått fram.

Attacken i slutet som gav vinst

Vingegaard och Pogacar gick sedan upp i ledning de sista kilometerna när de tog sig loss från klungan. Och med 2,8 kilometer kvar attackerade Pogacar och ryckte rejält förbi dansken.

– Det är en hiskelig attack. Vilken fruktansvärd fart han fick upp, utbrister kommentatorn Roberto Vacchi i Discovery plus.

Slovenen Pogacar vann till slut den sjätte etappen och Vingegaard kom in på en andraplats. Johannessen kom trea.

Vingegaard leder dock totalen och Pogacar är på andra plats.

– Jag skulle inte kalla det för en revansch, men det känns skönt attvinna och ta igen lite på tiden, säger Pogacar, enligt BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.