Fabio Jakobsen var bäst på en dramatisk etapp. Foto: Bildbyrån

Fabio Jakobsen vann dramatisk Tour-etapp efter stökig avslutning

Uppdaterad
Publicerad

Nederländaren Fabio Jakobsen var starkast i spurten på den 202 kilometer långa andra Tour de France-etappen från Roskilde till Nyborg. Med ett par kilometer kvar att köra skedde en jättevurpa där en del av konkurrenterna försvann.

– En otrolig dag, säger Jakobsen i en intervju i Eurosports sändning.

Det skedde en tidig utbrytning på den här Tour de France-upplagans andra etapp. Först var de fyra, sedan två i form av dansken Magnus Cort och norrmannen Sven Erik Byström och till slut var det bara norrmannen kvar.

Men etappen avslutades med att cyklisterna skulle ta sig över en för dagen väldigt blåsig Stora Bältbron och strax innan de kom till den var även Byström inhämtad av den stora klungan.

Med bara ett par kilometer kvar av etappen skedde en jättevurpa med många cyklister, däribland förhandsfavoriten Tadej Pogacar, inblandade en bit ner i tätklungan.

Efter det blev det en rafflande spurtuppgörelse som Fabio Jakobsen vann före Wout van Aert och Mads Pedersen. Van Aert är ny totalledare.

För knappt två år sedan var Jakobsen med om en hemsk krasch som gjorde att han försattes i konstgjord koma. Därför var Tour-segern extra efterlängtad för nederländaren.

– Det är en fantastisk dag. Det har varit en lång process och jag vill tacka alla som har hjälpt mig på vägen hit, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.