Peter Sagan, Slovakien, flankerad av två ”podium girls” under Tour de France 2019. Foto: Bildbyrån

Tour de France slutar med kvinnor vid priscermonier

Uppdaterad
Publicerad

Snart är de så kallade ”podium girls” historia i touren.

Nu skippar nämligen Tour de France de två tjejerna som delar ut pris – och dessutom pussar – till etappvinnarna i loppet.

Arrangörerna av Tour de France, Amaury Sport Organisation, ASO, har åratal låtit två kvinnor dela ut blommor och kramdjur med sponsorloggor till etappvinnarna och innehavaren av ledartröjan, samtidigt som de två pussat åkarna på kinden.

Nu ska det här bort. I framtiden ska en man och en kvinna dela ut priset till vinnaren.

Begränsningar på pallen

Samtidigt ska man rensa en hel del bland alllt folk som är uppe på pallen. Antalet ska begränsas till fyra exklusive dem som hör hemma där, det vill säga cyklisterna.

– Vi är vana vid att åkarna assisterats av två värdinnor på podiet, sa tourchefen Christian Prodhomme till Europe 1.

Prodhomme förklarade att man i framtiden för första gången bara ska ha en lokal dignitär, en tröjpartner samt då en kvinna och en man på podiet.

Beslutet ligger i linje med formel 1-cirkusens ”grid girls” som togs bort 2018. Vid ASO:s andra tävlingar, som exempelvis det belgiska loppet Liege-Bastogne-Liege, har man redan en blandad besättning på prispallen.

KLIPP: Ny otäck cykelkrasch – belgiske stjärnan Remco Evenepoel fördes till sjukhus i ambulans efter att ha kraschat ned i en ravin under Lombardiet runt (15 augusti):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.