Egan Bernal har gått i karantän och slutat träna. Foto: TT

Tour de France-vinnaren har slutat träna

Uppdaterad
Publicerad

Förra årets vinnare av Tour de France, Egan Bernal, har slutat att träna. Om det blir ett Tour de France förordar han att det skjuts upp.

– Det vore bra om loppet skjuts upp, säger colombianen.

23-åringen befinner sig i hemlandet Colombia (Zipaquira utanför Bogota) som satt invånarna i karantän fram till 13 april. I början av tiden i karantän använde Bernal en testcykel men det har han nu lagt ner.

– Jag tränar ingenting, vare sig fysiskt eller psykiskt, säger Bernal via sina sociala medier.

Med tanke på sin ställning som nationalidol, den förste sydamerikan som vann Tour de France, något han uppnådde förra året, uppmanar han folk att stanna hemma och respektera karantänen. Han vill föregå med gott exempel.

Kommer att börja träna inomhus

Han har planen klar för sig.

– Jag kommer nog att börja träna inomhus en fem, sex dagar innan jag börjar cykla utomhus. Jag lär inte ha tappat så mycket av vad jag byggt upp sedan i december, säger Bernal, som tycker att man ska skjuta på Tour de France.

– Den här situationen påverkar oss alla och det finns en risk att en del deltagare inte har kunnat förbereda sig på bästa sätt. Det vore bättre om loppet sköts upp till senare på säsongen, säger Bernal, som vill ha rättvisa förhållanden i tävlingen. 

Arrangören av touren, som är schemalagd 27 juni till 19 juli, har gett sig självt en deadline till 15 maj innan man måste fatta ett beslut om tävlingen.

SE MER: Galen skicklighet – padelspelaren briljerar i karantänen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.