Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se avgörandet i den virtuella Flandern runt Foto: APVisa alla (2)
Visa alla (2)

Van Avermaet vann virtuella Flandern runt

Uppdaterad
Publicerad
På grund av coronapandemin tvingades det stora cykeleventet, Flandern runt, att ställas in.
I stället avgjordes loppet virtuellt, där de medverkande tävlade på testcyklar hemifrån. Belgiske Greg Van Avermaet vann efter ett tidigt ryck.
– Det har alltid varit en dröm, sa vinnaren innan loppet.

Det gäller att vara kreativ och uppfinningsrik i dessa coronatider. Belgien har i princip stängt ner hela samhället och man får inte cykla i grupp. Det gör ett traditionellt lopp över 267 km, som skulle ha körts idag, från Antwerpen till Oudenaard med ett stort startfält omöjligt att genomföra.

Men cyklisterna fick chansen att tävla ändå, när man på valfri plats fick ställa upp en testcyklar för att delta i loppet. Dubbelt belgiskt i toppen, där Van Avermaet vann och Oliver Naesen kom tvåa, efter att ha spurtat ner irländaren Nicolas Roche. Sammanlagt deltog 12 proffscyklister.

Van Avermaet, som tog guld i linjelopp i OS i Rio för fyra år sedan, fick en dröm att – på sätt och vis – gå i uppfyllelse.

– Flandern runt har alltid varit ett stort mål för mig. Jag har alltid sagt att detta är ett lopp som jag verkligen vill vinna och jag har varit nära så många gånger, sa Van Avermaet till velonews.com inför loppet.

Den virtuella världen bjöd på perfekta förhållanden, medan man kunde se hur Van Avermaet, cyklandes hemifrån, hängt upp en filt för att störas mindre av solen.

-I går fick jag lite panik, men det var kul att genomföra det. Jag tror vi alla hade roligt, sade Van Avermaet efter loppet.

Proffscyklingen består av fem stora endagsklassiker, där Flandern runt är en av de. Andra stora lopp, som Giro d'Italia och Tour de France är forsatt i fara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer