Tadej Pogacar (till höger) vann gårdagens tuffa bergsetapp före den slovenske landsmannen Primoz Roglic. Foto: TT

Vilodagen utnyttjas för coronatester i Tour de France

Uppdaterad
Publicerad

Det talades inför Tour de France om att det krävdes ett mirakel för att kunna nå målet i Paris på söndag. Nu har har två av tre veckor avverkats och endast flera positiva coronatester under dagens vilodag kan hindra att företrädare för klassikern kan andas ut.

Hälsoprotokollet är rigoröst och om två personer i ett stall, förutom åkarna räknas personal in, testas positivt inom oppet av en vecka kastas man ut från tävlingen. Förra veckan fanns det covid-19-fall i fyra stall där runt 30 personer ingår: Ineos Grenadiers, AG2R-La Mondiale, Mitchelton-Scott och Cofidis.

I och med att de testerna utfördes förra söndagen och måndagen så hinner mer än en vecka gå innan dagens tester analyseras. De fyra stallen behöver alltså inte frukta ett nytt fall. Den stora farhågan är att två personer från samma stall testas positivt under dagen. Resultatet kommer att offentliggöras innan tisdagens tuffa bergsetapp över 164 km mellan La tour-du-pin och och Villard-de-lans. 

Corona och idrott

Pogacar har tagit in 40 sekunder på ledande Roglic

I täten har det blivit en slovensk duell mellan Priomz Roglic, från det stora stallet Jumbo Visma som har flera starka hjälpryttare, och Tadej Pogacar från UAE, Förenade arabemiraten, där han fått klara sig själv i de tyngre partierna.

Detta efter att fjolårsvinnaren Egan Bernal tog helt slut i den sista stigningen under gårdagen och tappade över sju minuter när han med knapp styrfart rullade över mållinjen i Grand Colombier.

Pogacar, som är den bättre spurtaren av de två slovenerna, låg ett tag 1.20 efter Roglic efter att ha tappat i kantvinden på den sjunde etappen. Han har tagit igen hälften och är 40 sekunder efter Roglic. Dessutom är Pogacar en bättre tempocyklist, ett tufft tempo (sista 6 av 36 km uppför) väntar i den näst sista etappen på lördag.

– Planen är att vinna Tour de France. Primoz Roglic verkar ostoppbar men Bernal gick in i väggen och kanske kan Primoz också göra det. Det finns många möjligheter framför oss, säger 21-årige Pogacar enligt Reuters.

– Hittills har allt gått enligt planen men vi är inte framme ännu, säger den fåordige Roglic. 

På väg att få ett andra mirakel

Sex etapper återstår av klassikern som startade två månader försenad på grund av coronapandemin.

– Det är ett första mirakel att vi kunde starta det här loppet men vi behöver också ett andra mirakel vilket är att Tour de France ska nå Paris, sade ordföranden i det internationella cykelförbundet, David Lappartient inför starten den 29 augusti.

ARKIV: Irländaren i tårar efter första toursegern: ”Jag är chockad” (8 september 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet