Svenska streetdance-vinnaren: ”Scenen har utvecklats snabbt”

Uppdaterad
Publicerad
Streetdance-festivalen Streetstar avgörs nu på lördag. I dag pratade en tidigare vinnare, världsklassdansaren Niki Tsappos, om hur streetdansen har utvecklats.

Det är åttonde året som festivalen arrangeras, och över 1000 streetdansare från ett tjugotal länder deltar i Skandinaviens största streetdance-festival som hålls i Stockholm. Festivalen pågår från i dag torsdag till lördag. 

På festivalens sista dag, lördagen den 2 mars, arrangeras alla finaltävlingar. Det är också den dagen som sänds live i SVT Play.

– Det är som det skandinaviska kvalet till världsfinalen i Paris senare i Mars. Men samtidigt kommer det dansare från över 20 länder, säger Joachim Hövel, arrangör för Streetstar.

Är den första svenska och kvinnliga vinnaren i Hiphop

Niki Tsappos, som är konferencier, eller MC (Master of Ceremonies) under årets Streetstar-tävling, var med och vann den stora finalen i Hiphop/Freestyle i Frankrike för tre år sedan. I stilen improviserar man helt utan förberedd koreografi.

Det var den första svenska segern i stilen, dessutom var det första gången som tjejer vann i den (dansarna tävlar i mixed, både tjejer och killar).

Niki Tsappos anser att just Streetstar har betytt mycket för utvecklingen för dansen i Sverige.

”Ett forum att utvecklas och inspireras”

– Streetdance-scenen har funnits har funnits i Sverige ett tag men har utvecklats snabbt de senaste åren. Och mycket är på grund av Streetstar. Mycket på grund av den här festivalen, just för att det binder samman så mycket folk. Det finns ett forum att utvecklas, visa upp sin dans, testa nya grejer och inspireras, säger hon.

Vi drar igång från Streetstar i Fryshuset kl 19:00 på lördag och sedan kör vi på fram till 23:00. Playsändningen kan ses även i mobilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Streetstar

Mer i ämnet