Joshua Wicks. Foto: Bildbyrån

Siriusmålvakten: ”Det kändes som att mitt liv var över”

Uppdaterad
Publicerad

Det var i april 2018 som Siriusmålvakten Joshua Wicks åkte fast för dopning och stängdes av. Nu pratar han för första gången sedan dess.

– De första nio, tio månaderna kändes det som att mitt liv var över, bokstavligt talat. Det fanns inget kvar för mig. Jag förlorade väldigt mycket kontakt med min familj, mina barn. Det var den värsta tiden i mitt liv mentalt. Jag försökte avsluta det själv vid ett tillfälle, det kom några vänner och räddade mig, säger han till Upsala Nya Tidning.

Klubben berättade då att det handlade om att man identifierat en nedbrytningsprodukt från kokain. Tiden som följde efter var väldigt tuff för amerikanen.

Wicks ger också sin version av hur kokainet kom in i hans kropp.

– Jag tog några drinkar med en vän på ett ställe här i Uppsala. En av hennes vänner frågade om vi skulle med till en hemmafest, vi träffade lite folk och tog några drinkar. Jag tänkte inte så mycket på det och om vi ska snabbspola fram så var det några på festen som mixtrade med drinkarna. I den stunden visste jag ingenting, jag gick hem och vilade, säger han till UNT.

Den 35-årige målvakten mår bättre i dag och ångrar inte något av det inträffade. Han mår dåligt för att det han gjorde gick ut över de som står honom nära, men menar att det också har tagit honom dit han är i dag.

Wicks stängdes först av i ett år, men i januari i år kom beskedet från Riksidrottsnämnden att avstängningen förlängs till 17 april 2020. Enligt UNT har Wicks kontrakt med Sirius till den sista november.

Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60 alla dagar klockan 13.00-22.00.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101 alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.