Britha Rökenes och Anders Solheim. Foto: TT Nyhetsbyrån

Norske antidopningschefen vill att Wada säger nej till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om att Wada vill upphäva avstängningen av Rysslands antidopningsorganisation Rusada fortsätter att uppröra. Nu reagerar norrmännen.

– Jag hoppas att Wada ber Ryssland om tillgång till information först, säger Anders Solheim på den norska antidopningsbyrån.

Anders Solheim tycker att den ryska avstängningen, som gällt sedan november 2015, ska stå fast även efter Wadas styrelsemöte som hålls i morgon.

– Jag hoppas och tror att Wada ber Ryssland om tillgång till information först innan Rusada kan ingå i antidopningsarbetet igen, säger Anders Solheim på den norska antidopningsbyrån till NRK och fortsätter:

– Ryssland har ännu inte uppfyllt kraven utan bara lovat att de ska göra det, det är min uppfattning.

Det var i fredags som den internationella antidopningsorganisationen Wada i ett uttalande berättade att den oberoende granskningskommittén rekommenderat Wada att upphäva avstängningen av Rusada, Rysslands antidopningsorganisation.

Även Travis Tygart, chef för den amerikanska antidopningsbyrån Usada, har riktat stark kritik mot Wadas förslag.

– Helt ärligt så stinker det här förslaget, har Tygart sagt till New York Times.

Inado, det samarbetsorgan som den svenska antidopningsverksamheten är knuten till, har också en negativ inställning till förslaget.

– Alla förståndiga människor drar slutsatsen att Ryssland ännu inte uppfyllt sina skyldigheter gentemot den globala idrotten, sa Inado i ett uttalande i går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.