Foto: Bildbyrån

Ryske simbasen: ”En tragedi för våra idrottare”

Uppdaterad
Publicerad

Wadas beslut att stänga av Ryssland från OS och andra internationella mästerskap i fyra år får givetvis stor uppmärksamhet i ryska medier idag. I princip samtliga tv-kanaler, tidningar och webbsajter skriver om beslutet.
“Det här är en tragedi för våra idrottare”, säger ordföranden för det ryska simförbundet Vladimir Salnikov.

Dubbla världsmästaren i höjdhopp Maria Lasitskene tycker att beslutet är en skam för Ryssland. Det skriver hon på sociala medier.

Oleg Matytsin, ordförande  i FISU (internationella förbundet för sport vid universitet) uttalar sig för nyhetsbyrån TASS och säger att han hoppas att Wada-beslutet inte blir verkställt utan ändras vid den Internationella skiljedomstolen CAS.

Gamle storspelaren i ishockey och tidigare idrottsministern Vjatjeslav Fetisov är upprörd över dagens beslut.

”Jag är mycket upprörd, personligen upprörd. Det här är inte längre en förhandlingsfråga. Nu återstår det bara för oss att gå till CAS för att argumentera för vår sak”, säger Fetisov, som numera är rådgivare i den ryska Duman, till TASS.

”Idrottsmän och tränare är de som lider mest av det här. Jag lider också med dem för att de blir förolämpade. Det är inte de rena idrottarnas fel,  detta drabbar deras karriärer och framtid”, fortsätter Fetisov.

Bevisen är otydliga

Talmannen i  den ryska duman Petr Tolstoy vill givetvis se de ledare och idrottare som är skyldiga straffade men menar att bevisen är otydliga.

”Om det finns bevis så måste alla involverade bli straffade men problemet är att det saknas bevis för många anklagelser, i alla fall, oemotstridliga sådana”, säger Tolstoy till den ryska nyhetsbyrån.

”Att utkräva ansvar blir komplicerat när ledarna inte har tagits på bar gärning”, lade Tolstoy till.

Det ryska fotbollsförbundet  (RFU) har ännu inte fått någon information om hur Fifa ser på Wadas beslut och hoppas fortfarande på att det inte kommer bli några restriktioner vad gäller det ryska landslagen och turneringar planerade i Ryssland, sa förbundets kommunikationschef Kirill Melnikov.

Rusada ska nogrannt läsa beslutet

Rusada, den ryska antidopningsbyrån, kommer att noggrant gå igenom Wadas beslut, i minst tio dagar framöver, innan man bestämmer hur man går vidare, enligt Rusadas Alexander Ivlev.

Och ordföranden i Rusada Margarita Pakhnotskaya uttalade sig om att beslutet från Wada var väntat.

”Jag är inte förvånad. Det här beslutet bör tvinga vårt idrottsliga ledarskap att dra rätt slutsatser”, säger Pakhnotskaya.

KLIPP: Här förklarar Wadas ordförande beslutet

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Wada har stängt av Ryssland från internationella mästerskap. Foto: TT Nyhetsbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer