Foto: TT/Bildbyrån

Samuelsson: ”Hon har skakat om gubbstyret”

Uppdaterad
Publicerad

Wada kan införa en åldersgräns för att få kandidera till ordförande i organisationen. Detta sätter käppar i hjulet för vice ordförande Linda Helleland, som är för ung enligt förslaget.
– Man gör allt för att hindra henne, säger Sebastian Samuelsson om situationen.

Den internationella antidopningorganisationen Wada kan införa en åldersgräns för att få vara ordförande i organisationen. Enligt ett nytt förslag från de afrikanska medlemsländerna vill man att den person som efterträder nuvarande ordföranden Craig Reedie ska vara minst 45 år.

Detta sätter käppar i hjulet för flera kandidater, bland andra 41-åriga norska Linda Helleland som just nu är vice ordförande.

– Det verkar som att hon har skakat om gubbstyret inom Wada och nu gör man allt för att hindra henne från en maktposition, säger skidskytten Sebastian Samuelsson till NRK.

”Oacceptabelt”

Samuelsson har tillsammans med cyklisten Callum Skinner och styrkelyftaren Ali Jawad från Athletes for Clean Sport meddelat att de ser detta som ”totalt oacceptabelt.”

”Är det ett sammanträffande att, bara veckor innan utövar-vänliga kandidaten Linda Helleland skulle annonsera sin kandidatur till ordförandeposten, ett förslag kan drivas igenom som skulle omöjliggöra hennes kandidatur? Vi tror inte det”, skriver idrottarna.

Wada ska diskutera förslaget på nästa veckas styrelsemöte. Sebastian Samuelsson hoppas att man avfärdar förslaget.

– Om de antar den här regeln, så tror jag att de försatt sig i en situation som de aldrig kan hämta sig ifrån. Då är de så långt nere i trovärdighet och sådana saker, att jag inte vet hur Wada kan fortsätta att fungera, säger han till NRK.

Wadas talesperson James Fitzgerald menar att varken Wadas ledning eller förvaltning varit delaktiga i att ta fram förslaget.

”Att hävda motsatsen vore en lögn”, säger han enligt AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer