Sebastian Samuelsson är orolig över att för många ryssar ska få tävla under neutral flagg. Foto: Bildbyrån

Sebastian Samuelsson: ”Orolig att straffet ska urvattnas”

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson är positiv till att Ryssland stängs av i fyra år.
Men samtidigt är svensken orolig över att alldeles för många ryssar ska få tävla under neutral flagg.
– Blir det så att flera 100 ryska idrottare är med på OS ändå så blir det ju liksom inget straff, säger Samuelsson till SVT Sport.

I dag kom beskedet att Wada stänger av Ryssland i fyra år på grund av dopning. Ryska idrottare kan dock få tävla under neutral flagg om de bevisar att de inte lämnat positiva eller manipulerade dopningsprover – något som oroar svenska skidskytten Sebastian Samuelsson.

– Beslutet i sig är ganska bra men jag är rädd för att straffet urvattnas genom att idrottare kan tävla under neutral flagg. Det blir väldigt viktigt hur man sätter ramarna för vilka som får tävla neutralt, det ska vara tydligt vad som gäller och det ska vara en öppen process, säger Sebastian Samuelsson till SVT Sport.

Förändringsarbetet viktigt

– Blir det så att flera 100 ryska idrottare är med på OS ändå så blir det ju liksom inget straff.

Vad tycker du om att avstängningen gäller fyra år?

– Fyra år är bra som grund men man måste ju se att Ryssland tar steg och vill förändras. Sist Rusada stängdes ute påverkades de inte, man fortsatte att manipulera data. Ryssland måste visa att de vill bättra sig och att det finns ett förändringarbete innan de kan komma tillbaka.

Samuelsson berättar att tävlande mot ryska åkare i kommande mästerskap kan väcka en viss oro.

– I tävlingssammanhang handlar det om att göra sin bästa prestation men det är klart att det kommer finnas en oro när du möter åkare som kanske har fuskat. Och där måste man vara tydlig med vilka som får tävla under neutral flagg. Det ska vara en tuff process och en hård linje.

Vill inkludera världscupen i straffet

Han tror att det kommer att bli ett jobbigt administrativt arbete de kommande åren.

– Vilka ska godkännas och vilka inte? De som inte blir godkända kommer överklaga till Cas och det kommer bli rörigt och det tror jag inte är bra för idrotten.

Samuelsson tycker också att avstängningen även ska gälla världscupen.

– Är man inte tillräckligt ren för att tävla på ett mästerskap så är man inte heller det för att tävla i världscupen. Det blir en konstig sits. Det borde vara hårdare straff. Världscupen borde inkluderas.

SVT Sport förklarar: Därför stängs Ryssland av


 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.