Världsmästare fast i dopningstest

Uppdaterad
Publicerad

Kenyansk friidrott skakas av ännu ett dopningsfall. Enligt källor till Standard Sports handlar det om en löpare med världsmästartitlar på meritlistan. Löparen skall ha testats positivt för det prestationshöjande medlet erytropoetin (EPO).

Den kenyanska antidopningsbyrån har ännu ej gått ut med vem den dopade löparen är men oavsett vem så sällar sig den tidigare världsmästaren till en skara av allt fler dopade kenyanska idrottare. Bara under åren 2011 och 2016 fastnade mer än 40 kenyanska löpare i dopningstester runt om i världen.

Två världsnamn som redan nu finns med på inte så smickrande listan över dopade kenyaner är Rita Jepto och Jemima Sumgong. Jepto åkte fast för EPO-dopning 2014 efter att bland annat ha vunnit Boston maraton tre gånger. Sumgung som vann maratonloppet under de olympiska spelen i Rio 2016 fälldes även hon senare för att han använt sig av EPO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.