Foto: Aleksandra Szmigiel / BILDBYRÅN

Sara Benfares testades positivt för dopning – stängs av i fem år

Uppdaterad
Publicerad

Hon testades positivt för dopning – och menade att det berodde på cancerbehandling.

Nu kommer straffet för distanslöparen Sara Benfares.

Tyskan stängs av i fem år.

I mars i år testade Sara Benfares positivt för erytropoetin samt ovanligt höga mängder av testosteron. Detta var starten på en dopningsskandal kring den tyska distanslöparen.

Enligt hennes pappa har hon under det senaste året behandlats för bencancer och fått i sig substanserna via cellgiftsbehandlingen. Uppgifter som var nyheter för tyska friidrottsförbundet.

– En cancerdiagnos borde vara lätt att vara transparent kring. Det känns inte som att pappan har varit hjälpsam i att vara öppen om det, det är lite läskigt, säger NRK:s friidrottsexpert Vebjörn Rodal.

Även Sara Benfares lillasyster Sofia testats positivt för samma dopningsklassade preparat. De båda stängdes av i väntan på utredning.

Och nu kommer domen från tyska antidopningsorganisationen mot Sara Benfares. Hon stängs av i fem år för dopningsbrott. Domen kan överklagas men Benfares riskerar även juridiska påföljder.

Sara Benfares slutade tolva på 5000 meter vid VM i Eugene.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.