Banan i Anderstorp och svenske föraren Joel Eriksson. Foto: Anderstorp Racing Club och Mattias Person/Motorsport Publication.

DTM till Sverige och Anderstorp: ”Overkligt”

Uppdaterad
Publicerad

En glad nyhet för alla motorälskare i Sverige – DTM kommer till Anderstorp.

– Det känns nästan overkligt att DTM kommer till Sverige, säger svenske föraren Joel Eriksson.

Anderstorp Racing Club (ARC) har kommit överens med DTM-promotorn ITR om att arrangera en deltävling på Scandinavian Raceway, som på 1970-talet stod värd för sex VM-lopp i Formel 1, den 12-14 juni nästa år.

– Det känns nästan overkligt att DTM kommer till Sverige, säger Joel Eriksson och fortsätter:

– Det är helt fantastiskt. För mig har det alltid varit en dröm att få tävla på hemmaplan inför vänner, fans och familj. Det här är verkligen en stor dag för svensk motorsport. Grattis till Anderstorp och Scandinavian Raceway som har lyckats med något väldigt speciellt.

Foto: Mattias Person/Motorsport Publication

Joel Eriksson kör för BMW och ligger just nu elva i serien. Han har varit på pallen två gånger den här säsongen och avslutningen körs på Hockenheim 4-6 oktober.

Första sedan 2007

Den småländska banan kommer i och med tävlingen nästa år att genomföra såväl sitt som landets första internationella bilracingevenemang sedan FIA World Touring Car Championship (WTCC) gästade anläggningen i juli 2007.

Anderstorp blir den fjärde av totalt tio deltävlingar på 2020 års kalender.

Svenske Mattias Ekström tävlade i DTM mellan 2001-2018 och vann titeln två gånger (2004 och 2007). 

Även legendariska F1-banan får DTM

Det är sedan tidigare känt att den historiska och italienska Formel 1-banan Monza, som arrangerat F1 varje år (förutom ett undantag) sedan starten 1950, kommer att arrangera en av deltävlingarna under DTM-säsongen 2020.

Monza ersätter Misano, också Italien, som har misslyckats med att attrahera tillräckligt med publik.

Se de klassiska bilderna från 70-talet i ”Stopptid: När torvmossan blev Formel 1-bana:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.