”E-sporten behöver professionaliseras”

Uppdaterad
Publicerad

– Det behövs fler nationella e-sportligor och plantskolor för att hitta nästa generations e-sporttalanger, säger e-sportprofilen Emil ”HeatoN” Christensen.

E-sportprofilen Emil ”HeatoN” Christensen har mycket på gång. Förutom att jobba med Ninjas in pyjamas där han sitter som ägare, arbetar han med olika e-sportutbildningar.

Efter sin medverkan i SVT-programmet Mästarnas mästare har han dessutom fått rollen som e-sportens främsta ansikte utåt.

”Branschen ligger efter”

SVT Esport träffade honom på datafestivalen Birdie i Uppsala för att prata om vad han anser är e-sportens utmaningar just nu.

– E-sporten har växt enormt i antalet utövare. Det är ju bland de största sporterna i världen, både till antal utövare och tittare. Men det känns som att branschen ligger lite efter.

Han menar att glappet mellan e-sporteliten och nivån under är för stor.

– Det finns ingen andra-liga och tredje-liga. Det finns inga nationella ligor på det sättet som jag skulle vilja se, som man har i fotbollen och ishockeyn med Allsvenskan och Elitserien.

Är det just ligorna som är det viktiga?

– Jag tror det. Nästa naturliga steg är att bygga från gräsrotsnivå. Hitta talanger, bygga plantskolor och bygga en ligastruktur på nivån under proffsligorna. Vi måste sikta in oss på de framtida generationerna som ska bli proffs, så att det finns en stege att klättra på för den som vill bli e-sportstjärna.

Läs mer: Så sänder SVT från Dreamhack Summer 2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer