Petter Sjöstrand, Fredrik ”Jaegarn” Andersson och Mayra ”Ipsa” Perez. Foto: SVT

Fredrik ”Jaegarn” Andersson

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Andersson har varit kommentator för SVT E-sport i fyra år och har länge haft Jacob Hård som förebild.

Vem är du?

– Jag kommer från ett antal år som e-sport utövare inom spelet Counter-Strike 1.6. När jag var som hetast på marknaden hade jag turen att få deltaga i både landslag, och även kvala in till några VM-turneringar. Nu har jag istället börjat spela aktivt i något vi kallar för Seniorligan. Till vardags jobbar jag både som personlig tränare, bootcamptränare och med träningsresor. Mitt stora idrottsintresse ligger i crossfit där jag tävlar aktivt på elitnivå, så tävlingsglöden finns fortfarande kvar kan man säga.

Vad gör du för SVT E-sport?

– Jag har jobbat som kommentator i fyra år med sändningar i Counter-Strike, NHL samt FIFA då jag alltid varit extremt idrottsintresserad. Min roll för SVT-Esport är som expert, där jag älskar att gräva djupt in i lags historia och gärna lär känna många spelare in på djupet för att få en bredare förståelse för deras spelstil, eller rentutav deras väg till toppen.

Vilken typ av e-sport sysslar du med?

– Det är bara Counter-Strike just nu. Jag älskar både spelandet, men även att följa de flesta turneringarna. Det har blivit en så härlig tittarsport med fantastiskt välutvecklade lag där alla kan vinna turneringar nuförtiden.

Vem ser du upp till inom e-sport?

– Inom E-sport så är det självklart ”f0rest” och ”GeT_RiGhT” för mig. Jag får säga att jag fått äran att lira med dem båda. Båda är extrema talanger och vinnarskalar som oavsett hur många år de har på nacken fortfarande presterar i de stora turneringarna. Det är även dessa killar som med NiP hade 87 raka lanmatcher utan förlust vilket säkerligen kommer att talas om i många år framöver.

Vilket är ditt bästa life-hack?

– Jag älskar hamburgare och sötpotatis frites. Så om ni är på ett schysst hamburgerställe med klassiska vita ketchuphållare, testa då att veckla ut dom i kanterna lite så de blir dubbelt så stora! Detta förenklar allt för en ketchup.

Har du några tips till den som ser er på TV och själva vill börja kommentera eller jobba med e-sport?

– Att kommentera handlar mest om att ha det där genuina intresset. Det är där stämningen kommer in, när du själv får sätta färg på dina känslor och bara lysa upp allt positivt eller negativt som ger tittaren mervärde till en sändning. Min förebild har alltid varit Jacob Hård, som i många år givit SVT den där myskänslan oavsett om det varit friidrott eller klassiska strider i skidspåret. Det handlar om att sätta sig in i utövarens känslor, och bygga upp historier för att göra det ännu mer intressant. Det ska vara en känsla av att man sitter i publiken på plats och kollar, då är det som bäst!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.