Madeleine Leander älskar utmaningar både för kroppen och knoppen. Foto: SVT

Madeleine ”Maddelisk” Leander

Uppdaterad
Publicerad

Madeleine Leander är en spelälskande matematiker som är expertkommentator för SVT E-sports sändningar av StarCraft 2.

Vem är Madeleine Leander?

– Jag är en spelälskande matematiker och en träningsnörd. 

Vilken typ av e-sport sysslar du själv med och vad gör du för SVT E-sport?

– Mitt e-sportintresse började år 2010 när spelet StarCraft 2 kom ut. Det började med att jag bara spelade lite med vänner. Ju mer jag spelade desto bättre ville jag bli och det blev naturligt att titta på de som var bäst. Ganska snart började jag delta i småtävlingar och det gick bättre och bättre. Under 2013 gjorde jag en ordentligt satsning på e-sport och spelet StarCraft 2 och började då spela för laget Millenium. Jag besökte laghuset i Frankrike och tränade tillsammans med de andra spelarna i mitt lag.

Jag började kommentera E-sport SM och även Dreamhackturneringar för SVT. Jag vann dam-VM i StarCraft 2 och började även skriva krönikor om e-sport. Sedan rullade det på med diverse uppdrag inom e-sport. Hösten 2015 tvingades jag ta en paus på grund av en axelskada. I samband med det var det även dags att börja skriva på min doktorsavhandling och det blev ett naturligt avslut på min spelarkarriär. Jag spelar fortfarande en hel del och kommenterar StarCraft 2 men satsar inte längre på att nå toppen som spelare.   

Varför fastnade du för e-sport? 

– Anledningarna till att jag fastnade för e-sport är många. Först och främst var det utmaningarna i StarCraft 2. Jag ville spela bättre, därmed behövde jag bli snabbare i fingrarna och bli snabbare på att reagera. Jag behövde också bli bättre på att tänka strategiskt, dels behövde jag komma på bra strategier och planer men jag behövde också bli bra på att tänka om och mitt i matcher byta strategi beroende på vad som hänt i matchen.

Vad tycker du om att göra på din fritid?

– Jag älskar utmaningar, både för kroppen och knoppen. Jag älskar att spela, fortfarande är det främst StarCraft 2 som gäller. Jag tycker också mycket om hjärnpussel och matematiska gåtor. Jag gillar också att lära min kropp nya saker och tränar väldigt mycket på gym där jag både lyfter skrot och tränar med kroppen som vikt. Senaste åren har jag fokuserat mycket på att stå på händer.

Vad tycker du är det bästa med e-sport?

– E-sport är tillgängligt för alla och en plats där människor i alla åldrar kan mötas. E-sportandet har också öppnat upp ett fantastiskt sätt att umgås på. Jag är en person som gillar tysta miljöer och som ofta föredrar att umgås hemma i en miljö som jag älskar samtidigt som jag gör något jag tycker är kul (spela eller titta på när andra spelar) under tiden som jag pratar med vänner över nätet.

Vilket är ditt bästa life-hack?

– Att lägga glass i en nötkrämsburk som nästan är tom för att minska spillet.

Har du några tips till den som ser er på TV och själva vill börja kommentera eller jobba med e-sport?

– Om man känner att man vill testa på att kommentera tycker jag att man ska göra det. Vem som helst kan starta en egen kanal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.