Mayra Perez till höger i bild. Här tillsammans med programledaren Petter Sjöstrand och Fredrik Andersson. Foto: SVT

Mayra ”Ipsa” Perez

Uppdaterad
Publicerad

Mayra Perez bor i Malmö och har kommenterat CS:GO för SVT E-sport sedan 2015.

Vem är Mayra Perez?

– Mayra är en livlig 29-åring som bor i Malmö och jobbar som förskollärare. På fritiden gillar hon att umgås med vänner, läsa ibland, spela datorspel men också åka på LAN och kolla på turneringsmatcher.

Vad gör du för SVT E-sport?

– Jag jobbar som Counter-Strike kommentator för SVT E-sport. Jag började kommentera CS:GO i februari 2015 för SVT E-sport. Innan dess kommenterade jag lite smått på engelska inom female scenen i CS:GO.

Varför fastnade du för e-sport? Hur länge har du spelat?

– Jag tror att jag fastnade för e-sport för att det var så tävlingsinriktat. Jag kände att jag ville tävla i den scenen, utvecklas som spelare, åka på turneringar och vinna, haha. Jag upptäckte gaming-världen ganska tidigt och åkte på mitt första LAN 2005.

Vem ser du upp till och varför?

– Ett lag som jag följt sedan början är nuvarande SK-gaming. De kommer från Brasilien och började verkligen från noll. Jag minns att de sökte hjälp av sina fans för att ha råd att åka till en turnering i Europa. Stödet blev stort och när de väl spelade turneringen så gjorde de sjukt bra ifrån sig. Jag ser upp till spelare/lag som lägger ned tid och har motivation till att kämpa sig upp från botten inom e-sport, vissa datorspel kan vara riktigt tidskrävande och vill man bli bäst så måste man verkligen kämpa.

Vad tycker du är det bästa med e-sport?

– Det bästa med e-sport är nog att se de bästa tävla mot varandra, det är ju de som kämpat hårdast för att ta sig dit. Något jag också gillar är publiken, hur mycket stöd de visar för de lagen/spelare de hejar på.

Vilket är ditt bästa life-hack?

– Skära gurka med osthyvel, haha.

Har du några tips till den som ser er på TV och själva vill börja kommentera eller jobba med e-sport?

– Det är bara att börja, träning ger färdighet. Blir du skicklig och gör dig sedd kan du börja söka som kommentator lite vart som helst för att sedan jobba dig uppåt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.