Tom Bramler till höger i bild. Här tillsammans med Petter Sjöstrand och Madeleine Leander. Foto: SVT

Tom ”Endars” Bramler

Uppdaterad
Publicerad

Tom Bramler fastnade för tävlingsmomentet i e-sport och har kommenterat Starcraft för SVT sedan 2014.

 Vem är du?

– Jag heter Tom Bramler och jag är uppvuxen och bor i Älvsjö utanför Stockholm. Jag studerar just nu offentlig rätt i Stockholm.

Vad gör du för SVT E-sport?

– Jag har kommenterat Starcraft för SVT sedan 2014 men började kommentera datorspel 2006. Då var det inte tal om någon live-produktion utan man spelade in ljudfiler som man sen samspelade med repriser på matcher.

Varför fastnade du för e-sport? 

– Lättillgängligheten och tävlingsmomentet gjorde e-sport till en superspännande aktivitet för mig som ung och jag formade en stor del av min kompiskrets kring e-sporten.

Vad tycker du om att göra på din fritid?

– På min fritid tränar jag ganska (väldigt) mycket. Det har blivit till en livsstil som jag trivs med och gör att jag känner mig bekväm i tillvaron. Utöver det försöker jag hålla mig uppdaterad om min samtid och jag ser på ganska mycket dokumentärer och nyhetsprogram. Och så spelar jag datorspel så klart!

Vad tycker du är det bästa med e-sport?

– För mig är det bästa med e-sport att det ger möjligheten för personer som kanske inte känner sig hemma i traditionella tävlingssammanhang att få ta del av känslan av att fokusera på en tävling, träna och utveckla egenskaper hos sig själv.

Vilket är ditt bästa life-hack?

– Jag vet inte om det klassas som ett life-hack, men 15-20 minuters powernaps närhelst man har tid under dagen är guld värt!

Har du några tips till den som ser er på tv och själva vill börja kommentera eller jobba med e-sport?

– Ta på dig en administrativ roll, lär dig hur det är att driva igenom projekt kopplade till e-sporten. Det kan vara allt från att organisera en turnering till att vara lagledare. Jag började skriva nyheter på en e-sportsida och gick vidare till att organisera ligor och leda lag. Det var genom att lära känna andra människor som också hade ett intresse av att organisera e-sport som jag kom in på att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.