Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tyra Bäckström, trea i fjol, vann i år damklassen i GGN. Foto: TT Nyhetsbyrån

14-åring segrare i damklassen: ”Jag trodde jag låg fyra”

Uppdaterad
Publicerad

14-åriga Tyra Bäckström har skrivit in sig som yngsta segraren hittills i GGN-historien. Hon vann loppet fem sekunder före närmast jagande Hanna Berzeluis. 

Efter målgång hade hon knappt förstått själv att hon hade vunnit:

– Jag trodde jag låg fyra. Det känns bra. Det betyder mycket, säger hon.

Tyra Bäckström från Sorunda utanför Nynäshamn, var ett fenomen redan i fjol då hon slutade trea i GGN som 13-åring. I år räckte det hela vägen till seger.

Men det var en jämn uppgörelse, där Bäckström gick i mål fem sekunder före närmast jagande konkurrent Hanna Berzelius (Linköping) på tiden 3.21,07.

– Det är helt otroligt. I slutet gick Berzelius upp i ledningen ett tag men då ökade Bäckström, för hon tänkte ”jag har chansen ute på myren”. Bäckström har varit knockad minst två gånger i det här racet men reste sig varje gång. En fantastisk körning, det här har hon gjort jättebra, säger SVT:s expertkommentator L-G Ståhl.

Berzelius: ”Det känns skit”

På tredjeplatsen slutade Linnéa Åkesson (Skövde), bara en sekund bakom Berzelius och sex sekunder bakom segrande Bäckström.

Hur känns det att vara vinnare?

– Det känns bra, sammanfattar Tyra Bäckström som verkade kolugn efter målgång.

Andraplacerade Hanna Berzeluis var mer mångordig.

– Det känns skit! Nej men jag fick en riktigt usel start, jag fick jaga hela racet. Sedan gick jag ikapp, tappade, gick ikapp, tappade... Och jag var om henne på slutet men då drog hon på som satan, då hade jag inte en chans, säger hon.

Och trots den missade segern hyllar Berzelius den unga vinnaren:

– Tyra är jätteimponerande, hon är superduktig.

>>> Se alla höjdpunkter från Gotland Grand National i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.