Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
3000 förare kör GGN i helgen: ”Vi har ögonen på oss” Foto: TT Nyhetsbyrån

2300 förare kör GGN i helgen: ”Vi har ögonen på oss”

Uppdaterad
Publicerad

Till helgen står ungefär 2300 förare på startlinjen i enduroklassikern Gotland Grand National. De är först i Sverige med ett så stort idrottsevenemang under coronapandemin – och de inspirerar även andra.
– Vi fick energi av att de visade vilja att hitta lösningar, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson till SVT Sport.

Det har krävts mycket för att GGN ska kunna bli av.

– Vi har vidtagit väldigt många åtgärder. Från att de anländer med färjan tills att de åker hem. Det är väldigt många olika saker vi har tagit tag i för att göra det här coronasäkert. Vi ska undvika köbildning, även om vi är utomhus, säger Conny Bohlin som är vd för Gotland Grand National.

Han berättar att andra arrangörer har hört av sig för råd och inspiration.

– Vi är först ut i Sverige, kanske i Europa och kanske till och med i världen med ett evenemang av den här storleken. Det är klart att vi har ögonen på oss och det ska vi ha. Många andra stora tävlingar ringer och undrar hur vi gör. Vi försöker vara behjälpliga till alla.

Ett av evenemangen som har hört av sig är Vasaloppet.

– Vi fick energi av att de visade vilja att hitta lösningar. Det gav nog mest utifrån den dialogen. Sedan har vi ganska länge jobbat på en egen lösning som vi inte har stämt av mot just GGN. Vi har sagt under en längre tid att vi ska försöka få fram en lösning under oktober månad. Vi kämpar på och ska försöka hålla det, säger vd Johan Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer