Klartecken för klassikern – 7 000 kommer till Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Gotland grand national kommer att köras i slutet av oktober efter godkännande av smittskyddsläkaren och polisen. Arrangören tror att uppemot 7 000 kommer att komma till Gotland för tävlingen.
– Vi är såklart väldigt glada, säger Conny Bohlin, som ansvarar för tävlingen.

Organisationen bakom Gotland grand national (GGN) har fått ett godkännande av polisen att arrangera tävlingen. Det efter att de bedömer att arrangemanget inte är någon offentlig tillstånd då den inte riktas till allmänheten.

Förra veckan hade också arrangörsstaben ett möte med Region Gotlands hälso- och sjukvårdsdirektör samt smittskyddsläkaren som godkänt handlingsplanen att genomföra tävlingen.

– Alla tycker att det här är en bra handlingsplan för att genomföra Gotland grand national. Vi är såklart väldigt glada för att kunna genomföra tävlingen. Men skulle det bli en ökning i covid-sjuka och att Visby sjukhus är fullbelagt av patienter då kommer vi behöva ställa in med kort varsel, men det är någonting som vi inte vet i dag, säger Conny Bohlin från arrangörsstaben.

ARKIV: Se det bästa från motionsklassen 2019 (26 oktober):

Förändringar

Tävlingen kommer köras utan publik och det kommer att bli en hel del förändringar under tävlingen och i depån för att kunna genomföra GGN utifrån Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

– Vi släpper inte in publik och varje förare får i år bara ta med sig en mekaniker som hjälper till att serva och tanka. Tidigare år har de haft cirka tio personer då de tagit med sig kompisar. Smittskyddsläkaren på Gotland känner till hur vi tänkt arbeta och ser inte någon anledning att vi inte skulle KUNNA köra GGN på det här sättet.

7 000 till Gotland

I vanliga fall är det 3 000 tävlande och totalt 10 000 som reser till Gotland för att vara med i enduro-tävlingen.

– Med 400 mindre förare är min prognos är att vi kommer vara 6 000 till 7 000 personer som kommer till Gotland i år.

Ser ni någon risk att det här kan öka smittspridningen på Gotland?

– Nej, vi ser inte det. Om man jämför hur det sett ut i sommar på Tofta här på Gotland där 10 000 solar och badar där man inte har kontroll. Vi når ju alla deltagare och vi har utbildade vakter som går runt och har som uppgift se till att alla håller avstånd. Sedan befinner vi ju oss på ett gigantiskt stort område där vi har skyddskläder, glasögon och handskar på förarna, säger Conny Bohlin.

Klipp: Här vinner Filip Bengtsson Gotland grand national 2019

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.