Styrkefenomenet som gör viral succé

Uppdaterad
Publicerad

Hon är det närmaste Pippi Långstrump man kommer på riktigt. Fanny Ahlfors är doldisen som på kort tid blivit en viral succé med miljontittning på några av hennes klipp. En tjej som tar det extrema till en ny nivå – och faktiskt förändrat kvinnoidealet.

En hästtjej som hamnade i kampsport och så småningom fastnade för löpningen. Mitt i satsningen blev hon skadad och hittade av en slump in i hinderbanelöpningen, det som på engelska kallas OCR, Obstacle Course Racing.

– Efter att jag såg sån här träning på Instagram och på TV så öppnade sig en ny värld. Dom hänger och klänger och hoppar mellan saker och ting. Det är som en lek.

I en ombyggd gammal fabrikshall norr om Stockholm har hon hittat sitt mecka. Ett myller av ”klätter och kläng” som kräver både styrka, smidighet och en god dos envishet. Övning för övning har hon lärt in den hårda vägen och parallellt delat med sig av sin satsning på sociala medier.

Tusentals fans världen över

Det som för ett år sen var 500 följare har idag formligen exploderat i fråga om intresse. Fanny Ahlfors, på sociala medier känd som fanny_josefine,  har över 120.000 fans världen över och får både hyllningar och frågor från inte minst inspirerade kvinnor.

– De vill veta hur de ska klara av övningar eller få tips, det är små tjejer som skriver och säger att de vill bli som mig när de växer upp. Det känns lite konstigt, säger Fanny som dessutom börjat upptäckas av olika medier, bland annat amerikansk TV.

Hennes hårda träning har kostat på i form av både smärta och småskavanker. I somras dessutom en bruten fot, något hon drabbades av mitt i ett 16 km långt hinderlopp som hon fullföljde utan att veta skadans allvar.

– Hade jag vetat om att den var av så hade jag ju aldrig fullföljt, säger Fanny Ahlfors som nu läkt ihop och har stora planer för 2017.

Det blir en satsning på OCR-lopp och inte minst VM som avgörs i Kanada nästa höst. Och så fortsätta med sina galna videor.

– Jag tror ju ibland att det ska ta stopp med vilda idéer, men så blir man starkare och kan prova fler saker!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.