I ett inlägg på sociala medier berättar den ukrainska fäktningsstjärnan Olha Charlan om när hon diskades efter incidenten med en rysk motståndare på VM Foto: Reuters/TT

Ukrainska fäktstjärnan talar ut efter diskningen: ”Trodde jag hade hans ord men tydligen inte”

Uppdaterad
Publicerad

Fäktaren Olha Charlan diskvalificerades från VM efter att hon vägrat ta i hand med sin ryska motståndare.

Nu menar ukrainskan att hon hade fått grönt ljus av Internationella fäktförbundet (FIE) att slippa handslaget.

– Jag trodde att jag hade hans ord men tydligen inte, säger Charlan enligt AFP.

KLIPP: Här vägrar hon att skaka ryskans hand

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Under fäktnings-VM i torsdags vann den ukrainska fäktaren Olha Charlan, 32, över Anna Smirnova från Ryssland, som tävlade under neutral flagg.

När Smirnova sträckte fram handen efter mötet vägrade ukrainskan skaka motståndarens hand, något som ledde till att hon diskvalificerades från världsmästerskapet.

Enligt reglementet måste motståndarna skaka hand med varandra efter en match. Att undvika gesten leder till diskvalifikation.

”Förändring måste ske”

Men nu hävdar 32-åringen att hon hade fått grönt ljus av Emmanuel Katsiadakis, ordförande i Internationella fäktförbundet (FIE), att avvisa den ryska motståndarens hand.

– Det här förbundet (FIE) kommer aldrig att förändras. Inte under min livstid i alla fall, säger hon enligt AFP.

– Jag hoppas att fäktvärlden förstår. Inte bara att något är fel, utan att förändring måste ske. För idag är det jag, imorgon kan det vara du.

Charlans diskvalificering innebär att hon utesluts från VM-lagtävlingen, en tävling som fungerar som kval till OS i Paris 2024.

– Jag ville inte skaka hennes hand, mitt hjärta fick vägleda mig. När jag fick reda på att jag skulle bli diskad blev jag förkrossad. Det gjorde så ont att jag skrek av smärta, säger Charlan enligt Reuters.

Kräver att beslut hävs

Det ukrainska fäktförbundet har skickat in en protest där man kräver att diskvalificeringen av Charlan hävs. Internationella olympiska kommittén (IOK) gick även ut under torsdagen och uppmanade idrottsförbunden att visa hänsyn för de ukrainska idrottarnas situation.

– Mitt budskap är att vi ukrainska idrottare är redo att möta ryssar, men vi kommer aldrig att skaka hand med dem, sade Charlan.

– Det finns något viktigare än medaljer – mitt land, min familj.

Svenska fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg: ”Jag har stor sympati för hennes beslut”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.