Arkiv. Foto: Bildbyrån

Fäktningens beslut: Ryska och belarusiska deltagare får tävla igen

Uppdaterad
Publicerad

Ryska och belarusiska fäktare får åter delta i internationella tävlingar.

Det har det internationella fäktförbundet beslutat.

– Vi är djupt kritiska och beklagar att det är här vi har hamnat, säger Svenska fäktförbundets generalsekreterare Pierre Thullberg till Dagens Nyheter.

Det var en stor majoritet som röstade för att åter släppa in Ryssland och Belarus i fäktningsvärlden. 89–46 landade resultatet på vid extrakongressen.

– Vi är lite förvånade över siffrorna. Det var 46 länder som röstade emot och det var lite fler än vi trodde. Det har ökat med ett antal länder sedan kongressen i höstas, säger Pierre Thullberg.

Idrott och politik

– De nordiska länderna var enade och vi försökte alla gemensamt säga kloka saker. Det är det vi kan göra.

Sverige har sedan tidigare varit kritiska till hur det internationella fäktningsförbundet agerat i frågor gällande mänskliga rättigheter. När Sveriges ordförande Otto Drakenberg från podiet under kongressen i Lausanne i november lyfte HBTQ-personers rättigheter skedde tydliga protester från åhörarna. Ett högt bankande från flera håll i salen överröstade hans röst.

SE MER: Experten förklarar: Därför betyder idrotten så mycket för Putin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, förklarar varför idrotten är så viktig för Rysslands president Vladimir Putin. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet