Inga disciplinära åtgärder mot fallet Drakenberg: ”Professionell mörkläggning”

Uppdaterad
Publicerad

Nedtystningen av Otto Drakenberg anmäldes till det internationella fäktförbundet (FIE). Nu står det klart att det inte blir några disciplinära åtgärder.

– FIE vill bara begrava den här frågan, säger Drakenberg till DN.

Otto Drakenberg tystades när han ville diskutera Saudiarabiens värdskap för kadett- och junior-VM 2024 under en kongress i november. Per Palmström, tidigare vice ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK), valde att anmäla situationen till det internationella fäktförbundet (FIE).

Inga disciplinära åtgärder

Nu har FIE:s beslut kommit. De anser att det var felaktigt att tysta Drakenberg, men inte tillräckligt för att några disciplinära åtgärder skulle vidtas.

”Etiska kommittén kan bara rekommendera att i framtiden bör medlemmar av exekutiva kommittén, särskilt de som är ansvariga för att leda debatter, se till att demokratiska debatter äger rum i en lugn miljö, så att talare kan tala under omständigheter som gör att de kan göra sig hörda”, skriver Olivier Carrard, kommitténs ordförande.

Kritik mot beslutet

Beslutet kritiseras av Drakenberg som nu väljer att ta fallet vidare till den Internationella olympiska kommttén, IOK.

– Professionell mörkläggning och en bristande respekt för regler som vi alla skrivit under på, säger han.

Mästerskapet avgörs i saudiarabiska Riyadh 12-24 april 2024.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.