Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Otto Drakenberg berättar om det förändrade klimatet efter förra årets uppmärksammade kongress: ”En del kom fram och sa att de tänkt om” Foto: SVT

Otto Drakenberg ett år efter tumultet: ”Upplever faktiskt lite islossning”

Uppdaterad
Publicerad

Han blev nedtystad på den internationella kongressen men stod upp för sitt ord. Klippet med Otto Drakenberg fick stor uppmärksamhet för ett år sedan.

Men sedan dess har det skett förändringar.

– En del av de som satt tysta ifjol kom fram till mig och sa att de tänkt om. Det var en fantastisk upplevelse, säger svenska fäktförbundets ordförande.

På Internationella fäktförbundets kongress 2022 försökte flera ledamöter tysta ned svenska förbundets ordförande Otto Drakenberg när han ifrågasatte lämpligheten i att lägga ett kommande mästerskap i Saudiarabien.

På kongressen i Egypten ett år senare, i november 2023, upplevde svensken att klimatet förändrats något.

Idrott och politik

– En del av de som satt tysta ifjol kom fram till mig och sa att de tänkt om. Och vid öppningstalet lästes det upp att alla måste ges möjlighet att tala till punkt. Det var bara några exempel på att jag upplever lite islossning på vissa håll, säger Drakenberg till SVT Sport.

Fler ledare borde stå upp

Han ser inte sig själv som en ”bråkstake” men tycker att fler svenska idrottsledare borde välja att ta strid utomlands för sina värderingar.

– Det är dags att stå upp för det man tror på, speciellt om man kommer från Sverige. Jag tror vi har testat modellen med tystnad och lojalitet tillräckligt, säger Drakenberg.

Se hela reportaget med Otto Drakenberg i spelaren nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Otto Drakenberg om hur han ser på svenska idrottsledare: ”Det är dags att stå upp” Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet