Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Otto Drakenberg vädjar till politikerna: ”Idrott och politik hör ihop”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssar och belarusier tillåts OS-kvala i fäktning, det har lett till att arrangörer dragit sig ut.

Vissa tävlingar står nu utan arrangör – nu vädjas det till politker.

– Idrott och politik hör ihop, då får vi lösa det här tillsammans, säger Svenska fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg till SVT Sport.

Fäktning är en anrik sport i de olympiska spelen. Nu ser kvalet till spelen i Paris nästa sommar ut att stökas till logistiskt. Vid en extrainsatt kongress i början av mars beslutades att idrottare från Ryssland och Belarus får vara med i OS-kvalet, för att sedan kunna var med i Paris.

Det har lett till att flera europeiska arrangerande länder sagt ifrån sig arrangörsskapet.

– Det har såklart skapat ett kaos, för just nu vet inte internationella fäktförbundet om de kan få ihop tillräckligt många OS-kvaltävlingar inför OS, säger Svenska fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg till SVT Sport.

Arrangörer drar sig ur: ”Kan bli fler länder”

Idrottarna påverkas också, både moraliskt och genom att de inte kommer kunna planera då de inte vet var tävlingarna kommer hållas, menar Drakenberg,

– Då ska de åka till länder som är mer okej med kriget i Ukraina och jag tycker inte det är speciellt schysst, säger han.

Ser det ut som att man kommer få till ett fullständigt kval som är rättvist inför OS?

– Jag tror det är för tidigt att säga, det vi inte upplevde på fäktkongressen i november, att vi stod upp för det vi egentligen tror på, det har vi börjat uppleva mer i efterhand, säger Drakenberg och fortsätter:

– Fler länder säger att ”vi är inte beredda att arrangera”, och vi ser det i Finland och det kan bli fler länder som inte är beredda att delta heller under den typen av omständigheter.

Vädjar till politikerna: ”Lösa det här tillsammans”

Nu vill Drakenberg att politiken gör sig hörd i frågan.

– Det är en riktig soppa och i och med att vi är av den uppfattningen att idrott och politik tyvärr hör ihop, så tycker vi att politiker från våra länder skulle komma ut ur garderoben och bli tydligare med vad de tycker och vara med och visa rikting.

Så ni vädjar om lite engagemang från den politiska världen?

– Absolut, idrott och politik hör ihop, då får vi lösa det här tillsammans.

Klipp: Kaoset inom fäktningen på 60 sekunder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Internationella fäktförbundet vet inte om det får ihop alla OS-kvaltävlingar, säger Otto Drakenberg, ordförande i det svenska fäktningsförbundet. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.