Niklas Lindbäck kommer inte till start på EM i fälttävlan. Foto: Bildbyrån

Lindbäck anmäls för otillåten hästhantering – missar EM i fälttävlan

Uppdaterad
Publicerad

Niklas Lindbäck kommer inte till start på EM i fälttävlan. Det efter att han anmälts till Svenska ridsportförbundets disciplinnämnd rörande otillåten hantering av häst.

Anmälan kom efter en tävling där en av Lindbäcks elever bad om hjälp med sin häst och Lindbäck sedan suttit upp på hästen och försökt ”hjälpa” till.

”Jag ser allvarligt på anmälan och välkomnar utredningen om jag skulle ha brustit i mitt agerande när jag bara försökt hjälpa”, skriver Lindbäck själv på sociala medier.

Lindbäck, som varit med och vunnit två silver och ett brons i lag på EM,  har enligt honom själv i samråd med landslagsledningen enats om att han inte deltar på EM.

”Med hänsyn till de övriga svenska ryttarna och laget så vill jag inte riskera att deras prestationer blir störda och att ge eventuella ersättare så mycket tid som möjligt att förbereda sig.

Anmälan har skickats vidare till Internationella ridsportsförbundet, FEI.

Experten: ”Bra att det utreds”

SVT:s expert Lars Christensson tycker att det är bra att Lindbäck inte deltar på EM.

– Man får ju utgå ifrån att det finns fog för anmälan. Det verkar ju vara så pass allvarligt att det skickas vidare till FEI. Det är bra att saker anmäls. Hästvälfärd är viktigt för vår sport. Vi måste tåla granskning.  Sedan får man ju se vad en utredning leder till, säger Christensson, som är tydlig med att han inte bevittnat händelsen själv och därför inte kan ha en åsikt om huruvida något fel begåtts.

Experten tror inte heller att detta kommer störa det svenska landslaget inför EM.

– Den här ryttaren var ju anmäld individuellt och inte i lag. Jag tror till och med att det är bra för de som ska tävla att detta inte fanns med på EM. Det är ju bra att det utreds så det inte blir rykten och spekulationer så att fokus läggs på det. Det skulle kunna ta energi från de andra deltagarna.

SVT Sport har sökt Lindbäck och det svenska landslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.