Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Succédebut i lånad frack: ”Det är otroligt”

Uppdaterad
Publicerad

Lina Forsberg tävlar individuellt under EM och inledde strålande och är sexa och bästa svenska ryttaren i totalen efter dag ett.

– Det är otroligt, jag kom hit med förväntningar att göra en jättebra prestation i alla tre grenar och det började ju väldigt bra idag så vi är jätteglada, säger Lina Forsberg till SVT Sport.

Lina Forsberg och hennes 15-åriga hingst Kaizen gick ut sent i startfältet under den inledande dagen av EM i Haras Du Pin, Frankrike. 24-åringen imponerade stort i sin mästerskapsdebut på seniornivå.

En nästintill fläckfri ritt belönades med 70.47% av domarna, 29.5 straffpoäng, en sjätteplats totalt.

– Jag kunde njuta när jag kom in i arenan. Sen är det bara att köra varje rörelse så man hinner inte tänka så mycket på att det är publik, kameror eller att det är EM, utan det känner man efteråt, berättar Forsberg.

Forsbergs straffpoäng är 6,1 straffpoäng bakom ledande Yasmin Ingham, regerande världsmästare i fälttävlan och framför sig har Forsberg idel etablerade stjärnor.

– Jag har inte haft så bra koll på dem men att bli nummer sex bakom dom är helt otroligt. De har ju varit idoler och Sara (Algotsson Ostholt) som rider i morgon är också en jätteidol. Så det är ju bara häftigt att kunna slå sig in bland de ryttarna som är i topp här.

Lånad frack 

Att landslagskollegan Sara Algotsson-Ostholt rider först i morgon kanske var tur för Forsberg. Hon fick nämligen låna Saras frack idag i sin EM-debut. 

– Jag glömde min hemma så hon erbjöd mig att få låna hennes. Så rider man med en bra frack då rider man bra där inne också, säger Forsberg med ett leende. 

Lina har ridit Kaizen i åtta år och har tidigare representerat Sverige på EM som både junior och young rider-ryttare med bland annat ett EM-brons i lag 2018. Dagens seniordebut ger energi inför helgens terrängprov och banhoppning. 

– Det är en jättebra start och vi är här som individuellt startande och har egentligen bara oss själva att tänka på och göra vår grej. Så det är jättekul att vara i toppen efter den första dagen, säger Lina Forsberg.

Det svenska laget ligger på en åttonde plats efter dag ett, halvvägs genom dressyrmomentet. 

Under fredagen kommer Sara Algotsson-Ostholt och Amanda Staam göra sina dressyrprogram.för det svenska laget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.