Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sverige redo för ny medaljjakt: ”Ska göra absolut allt”

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska fälttävlanslaget inleder EM i Haras du Pin i Normandie med tre raka EM-lagmedaljer i ryggen. Nu är man på jakt efter en fjärde.

– Det verkar vara en tävling som avgörs på terrängbanan och vi har starka terrängryttare, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff till SVT Sport.

Sverige slutade sexa på förra årets VM i italienska Pratoni, är därmed redan kvalade till OS i Paris 2024 och kan nu koncentrera sig fullt ut på att följa upp tre raka EM-succéer; silver 2017, brons 2019 och 2021.

– Det borde kanske vara otroligt med en fjärde också men vi ska göra absolut allt vi kan.

I det svenska laget rider Frida Andersén med Box Leo, Sofia Sjöborg med Bryjamolga vh Marienshof Z, Amanda Staam med Corpoubet AT och Sara Algotsson-Ostholt med Dynamite Jack. Lina Forsberg med Kaizen rider individuellt.

– Sara Algotsson-Ostholt, vi vet alla vem hon är, hon har mer erfarenhet än de flesta, Frida är en riktig terrängmaskin, Amanda gör sitt första mästerskap och har en häst som hoppar otroligt bra, Sofia har gjort tre mästerskap för Sverige och gjort det väldigt bra. Det ska bli väldigt kul att hjälpa dem alla så bra som möjligt, säger Fredrik Bergendorff.

Storbritannien favoriter

Storbritannien är regerande olympiska och europeiska mästare och är storfavoriter i nationstävlingen.

– Ja att beskriva deras styrkor, hur mycket tid har vi? De är otroliga. Ett stort steg före de allra flesta andra, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff till SVT Sport.

Dressyrmomentet rids torsdag och fredag, terrängmomentet på lördagen och efter söndagens banhoppning delas både lagmedaljer och individuella medaljer ut.

SVT direktsänder EM i fälttävlan from terrängmomentet på lördag.

12 augusti:

11.50-16.30 SVT2/Play Terrängritt

13 augusti:

11.20-12.35 SVT2/Play Banhoppning

13.50-15.35 SVT2/Play Banhoppning

EM I FÄLTTÄVLAN – SÅ FUNKAR DET:

Fälttävlan, på franska ”Le Concours complet” som betyder ”den kompletta tävlingen”, består av tre moment och ingenting är klart innan sista ryttaren hoppat sista hindret. De tre momenten är dressyr, terrängritt och banhoppning.

Varje nation får ha sex ryttare med, varav två rider individuellt. Lagen i nationstävlingen består av 3-4 ryttare där de tre bästa resultaten räknas. Nationer som inte har lag kan ha med 1-2 individuella ryttare. 

Dressyren och banhoppningen rids på samma sätt som i de traditionella enskilda grenarna, men med lägre svårighetsgrad.

Ekipaget med lägst straffpoäng sammanlagt efter de tre delmomenten vinner individuellt och det lag med de tre bästa sammanlagda slutresultaten vinner i lag.

Dressyr:

Dressyren avgörs på samma sätt som vid annan dressyr, domarna sätter betyg 1-10 på olika moment i programmet. Poängen räknas ihop till procent och divideras med 100 vilket blir en straffpoäng som ryttaren tar med till nästa moment. 

Exempel: Ryttaren får 72 procent/100=28 straffpoäng

Terrängprov:

Terrängprovet rids över en kuperad bana med olika hinder och hinderkombinationer, med eller utan vatten. De är ofta designade för att passa in i naturen och banbyggaren (course designer) använder topografin för att både underlätta och utmana för ryttare och hästar. Vissa hinder byggs med en utlösningsmekanism för att öka säkerheten och undvika fall.

Ryttarna får fel för exempelvis olydnad/vägran, 20 fel första gången och 40 andra gången på samma hinder. Två vägringar vid två olika hinder ger 20+20 fel. En tredje olydnad eller om hästen/ryttaren faller/av medför det uteslutning.

Om ryttaren slår i ett hinder med utlösningsmekanism som löser ut medför det 11 fel. Varje hinder är inflaggat och missar ryttaren att rida mellan flaggorna ger det 15 fel. Vid varje hinder finns hinderdomare som kontrollerar hur hindren hoppas.

Terrängprovet har en optimaltid som ryttaren ska klara. Varje sekund överskriden optimaltid ger 0,4 straff. 10 sekunder ger alltså 4 straff. Det finns också en maxtid som dock är väl tilltagen, överskrids den blir ekipaget uteslutet.

Banhoppning

Den avslutande banhoppningen rids på samma sätt som annan banhoppning. Ekipagen startar i omvänd startordning efter placering inför hoppningen, det vill säga den som leder startar sist.  Ryttare placerade 26 till sista plats startar först, sedan är det paus innan de 25 bästa rider.

Rivning av hinder eller en olydnad ger 4 straff, ytterligare en olydnad medför uteslutning. Överskriden maxtid ger 0,4 straff per påbörjad sekund.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.