Osannolika comebacken av silverhästen: ”Hade ingen plan på VM”

Uppdaterad
Publicerad

Sara Algotsson Ostholt tog OS-silver 2012. 2016 var tävlingskarriären över för silverhästen Wega. Sas det då. Förra året var Wega tillbaka på tävlingsbanorna, men tävlade bara ”på skoj”. Nu väntar VM för ekipaget.

Det är en glad Sara Algotsson Ostholt som SVT Sport träffar några timmar efter beskedet att hon och Wega är uttagna till VM.

– Det känns jättehärligt, fantastiskt besked att få i dag, jättekul, säger hon till SVT Sport.

Att Wega pensionerades 2016, men lyckades ta sig tillbaka och nu ska göra ett mästerskap igen är inget annat än en sensation.

– Det känns ju ännu mer fantastiskt. Det var inte min plan i början av året att jag skulle satsa mot VM utan jag såg det mer som ett mellanår. Wega fick gå lite tävlingar och följa med när de andra hästarna tävlade, säger Algotsson.

”Starkare och starkare”

– Sedan har hon blivit starkare och starkare och bättre och bättre. Sedan tänkte jag att vi provar det här VM-kvalet som vi gjorde för fyra veckor sedan. Det gick fantastiskt bra och vi vann det.

Vågar man hoppas på medaljer, eller hur är peppningen inför nu?

– Jag tror att vi är ganska så taggade allihopa. Nu har vi inte haft någon gemensam sittning än men jag tror alla ryttare är väldigt taggade och har höga målsättningar.

– Gänget som blivit uttagna nu är i stort sett samma som red EM förra året och där tog vi en silvermedalj i lag.

VM-debut trots all rutin

Algotsson, född 1974, har trots sin rutin och sina många framgångar aldrig tidigare deltagit på ett världsmästerskap. Nu får hon äntligen göra sin debut.

– Ja, det känns ju väldigt bra. Jag var uttagen till mitt första VM 1998. Då trampade min häst ner i ett jordgetingbo och fick en allergisk chock. Det har rullat på lite negativt, strax före avresa så har det hänt något hela tiden.

– Därför hade jag kanske ännu mindre tänkt på att åka på ett VM i år. Jag tar allt som en bonus och det känns underbart.

Att det är just Wega som hon kommer att göra VM-debuten med känns verkligen extra speciellt för Algotsson.

– Ja, det kan man lugnt säga. Jag och Wega känner varandra innan och utan. Hon är född hemma hos oss och jag har ridit henne sedan hon var tre år gammal. Det känns jätte, jättekul att få göra den här resan med henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.