Vid Idrottsgalan i går tog Fasth (till vänster) emot priset som Årets lag med Tre Kronor efter VM-guldet i våras tillsammans med förbundskaptenen Rikard Grönborg och lagkaptenen Joel Lundqvist. Foto: Bildbyrån.

Fasth kom direkt från galan – tog Växjö till CHL-final

Uppdaterad
Publicerad

Växjö rivstartade mot Liberec och det räckte för att ta sig till klubbens första final i CHL. I målet storspelade Viktor Fasth som under dagen fick en OS-plats och i går var närvarande vid Idrottsgalan i Globen. För att komma i tid till matchen liftade Fasth med SVT.

Växjö vann med 6-1 i hemmahallen efter 1-1 från första mötet. Det var taktfasta applåder och en stående ovation från publiken under slutminuterna. 

Redan efter en kvart stod det 3-0 efter att Elias Pettersson pangat in 1-0, Martin Lundberg enkelt gjort 2-0 efter Brendan Shinnimins fina passning och Linus Fröberg gjort 3-0 nära mål.

– Första perioden är den bästa vi spelat under alla år i CHL, säger Växjös tränare Sam Hallam till SVT Sport.

SVT Sports expert Jonas Andersson håller med:

– Det här är det bästa jag sett Växjö spela i CHL, säger han.

Fasth matchvinnare direkt från galan

Viktor Fasth storspelade i Växjös mål. Han kom till matchen efter att ha varit med på Idrottsgalan i Globen i går där han var uppe på scenen och tog emot priset för Årets lag med Tre Kronor, en belöning för vårens VM-guld.

– Det var kul att få möjligheten att få närvara och det var min första gala, säger Fasth till SVT Sport.

I slutet av den första perioden när Växjö ledde med 3-0 hade Filip Pyrochta öppen kasse vid höger målstolpe men Fasth hann fram med en blixtrande snabb handske och fick bort pucken. Det var en räddning som kommer att minnas länge i hockey-Sverige.

– Det känns jättebra och jag blev väldigt glad över beskedet om att jag fått en OS-plats. Det var en strulig dag med flyget och jag fick skjuts med SVT i bil från flygplatsen i Kalmar, ler Fasth.

Växjö kunde behålla initiativet och ökade på till 4-0 direkt i andra perioden.

Växjö överlägset över två matcher

7-2 totalt är nästan smickrande siffror för Liberec, sammanfattar SVT:s kommentator Chris Härenstam de bägge semifinalmatcherna.

Finalen, som spelas i en match, avgörs i Växjö mot JYP Jyväskylä 6 februari.

– Vi hoppas slå vårt publikrekord för CHL i finalen, säger Växjös tränare Sam Hallam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.