Björn Eriksson om #föräldrahets: ”Vi är på väg åt rätt håll”

Uppdaterad
Publicerad

Under vårt arbete med #föräldrahets har ni delat med er av mängder av berättelser, över 700 stycken.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har också erfarenheter, bland annat från sin tid i AIK, där en tjej testade att filma föräldrar som hetsade lite för mycket.

– När man ser en sådan film om hur det kan vara när en förälder inte är medveten att de beter sig dumt så blir det intressant för när man visar den filmen för föräldern så var det många som sa ”Å katten betedde jag mig så illa”, ganska bra, säger Eriksson till SVT Sport.

Ert engagemanget har varit stort kring ämnet föräldrahets, dock har en del tränare först sagt ja till intervju med oss men sen backat ur. Oroliga över att stöta sig med föreningen, bli missförstådda och kanske förstöra för sitt idrottande barn.

Föräldrahets

Så hur är det egentligen ställt med samtalsklimatet inom barn å ungdomsidrotten?

– Jag tror att det är på väg åt rätt håll men när du berättar sådana här saker då blir man lite ledsen för att positiv kritik och synpunkter det är av värde. Jag tror att det kan vara lite som i skolan där lärarna ibland säger det får inte bli så att föräldrarna ersätter lärarna i skolan. Vi har samma inom idrotten och då kan det ju vara så att de föräldrar som går över gränsen skapar en osäkerhet hos tränarna gör det obehagligt helt enkelt. Lösningen på det är att vi behöver stimulera till samtal, snarare än att säga att det är ok att du inte säger något, vi vill inte ha en tyst kultur, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till SVT Sport.

#föräldrahets – dela med dig

De senaste veckorna har SVT Sport tittat närmare på föräldrahets inom barn- och ungdomsidrotten. 770 tränare har gett sin bild, flera av er har också hört av er och delat med er av era berättelser och erfarenheter. Ni hittar allt här svt.se/foraldrahets.

Enkäten – så gjorde vi

Under mars 2017 skickade SVT Sport ut en webbaserad enkät till 1200 barn- och ungdomstränare. Av de 792 som har svarat har vi valt att fokusera på de som tränar barn och ungdomar som är yngre än 16 år, totalt 770 tränare. Det är de siffrorna som sedan redovisas.

Enkäten skickades till tränare inom sex idrotter: fotboll, handboll, ishockey, simning, gymnastik och friidrott. I de flesta idrotter har vi fått hjälp av specialidrottsförbunden att komma i kontakt med tränarna. I fotboll och simning har vi tagit hjälp av idrottsföreningarna.

Urvalet av tränare är inte statistiskt säkerställd, utan ger en ögonblicksbild av hur tränarna som svarat på enkäten ser på föräldrahets inom ungdomsidrotten.

Läs mer om urvalet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Föräldrahets

Mer i ämnet